Menü Bezárás

Egy 31 éves elefánt emlékszik az állatorvosra, aki 12 évvel korábban megmentette az életét

A 31 éves Plai Thang nevű elefánt kinyújtotta az ormányát, hogy megérintse az állatorvos kezét, aki 12 évvel korábban kezelte őt. A szívmelengető pillanatokat kamerával is sikerült megörökíteni.

2021 márciusában Dr. Pattarapol Maneeon Thaiföldön sétált a vadonban, amikor meghallotta egy elefánt kiáltását.

„Nagyon tisztán emlékszem a hangra” – mondta Dr. Maneeon a Daily Mailnek. „Plai Thang kiáltása nagyon egyedi.”

Fotó: Dr. Pattarapol Maneeon/Facebook

Amikor a megdöbbent állatorvos odaintett az állatnak, az elefánt közelebb lépett hozzá, és kinyújtotta az ormányát, hogy üdvözölje. A váratlan találkozás több mint egy évtized óta az első alkalom, hogy ez a példány emberrel érintkezett. Dr. Maneeon biztos benne, hogy Plai Thang felismerte őt.

„Ez a vad elefánt nagyon okos” – írta egy Facebook bejegyzésében. – „Emlékeztünk egymásra.”

2009-ben találkoztak először, amikor Plai Thangra „a halál küszöbén” akadtak rá a kelet-thaiföldi Rayong erdejében. Az elefánt súlyos álomkórban (trypanosomiasis) szenvedett, amit egy élősködő okoz.

Amikor megtalálták, az elefánt számos tünettől szenvedett: láztól, vérszegénységtől, szemgyulladástól, fej-, gyomor- és nyakduzzanattól, láb- és hátmerevségtől.

Fotó: Dr. Pattarapol Maneeon/Facebook

„Plai Thang nagyon agresszív volt, amikor először találkoztunk. A teste gyenge volt, és nem tudott harcolni más elefántokkal. Sokáig tartott, míg meggyógyult, de rájöttünk, hogy nagyon okos és képes vigyázni magára” – mondta az állatorvos.

Az állatot a Forest Industry Organisation területére szállították Lampang tartományba, ahol gondját viselték. Több hónapos kezelés után Plai Thangot visszaengedték a vadonba.

12 évvel később Dr. Maneeon hálás, hogy újra találkozhatott az elefánttal. Azt mondja, ezekért a pillanatokért érdemes igazán végezni a munkáját.

„Ez egy nagyon különleges pillanat volt” – mondta. „Remélem, hogy ennek hatására mindenki értékelni fogja az elefántokkal végzett munkát.”

Az elefánt Thaiföld nemzeti állata, és a becslések szerint 3000-4000 példány él az országban. Ennek legalább a fele háziasított, a többi természetvédelmi területeken él.