Menü Bezárás

Ezért és így ültesd át a szobanövényeidet, hogy gyönyörűek maradjanak

Bizonyára tudod, a szobanövények a locsoláson túl igényelnek egyéb gondozást is. Ők is szeretnének fejlődni, mind nagyobbra nőni, sűrűbb levélzetet bontani. Ehhez pedig neked is tenned kell, támogatnod kell a növényeidet abban, hogy a növekedési időszakban szépen fejlődhessenek.

A tavaszi napsugarak életerővel töltik fel a lakásban élő növényeket is. Ez a legideálisabb időszak az átültetésükhöz, ekkor lépnek a növekedés fázisába. Ha felfrissíted a földjüket, nagyon hálásak lesznek érte!

Az átültetés csodákat művel a növényekkel. Nem szükséges új cserépbe átköltöztetned őket, ha a régit nem nőtték ki, nyugodtan hagyhatod őket az eredeti helyükön, csak a talajukat cseréld ki. Az új földből rengeteg tápanyaghoz fognak hozzájutni, ennek következtében pedig látványos változásnak lehetsz majd szemtanúja!

Így ültesd át a szobanövényeket!

1. 1-2 nappal az átültetés előtt bőségesen locsold a növényeket. Így könnyebb lesz őket sérülés nélkül eltávolítani a cserépből. A kellő hidratálás pedig abban is segít nekik, hogy az átültetés okozta sokkot könnyebben viseljék.

2. Óvatosan emeld ki a növényt a cserépből. Előtte egy kés segítségével lazítsd meg a földjét a cserép mentén, majd a növény szárát minél közelebb a gyökeréhez fogd meg és próbáld kihúzni a kaspóból.

3. A gyökérzetről rázz le annyi földet, amennyit csak tudsz, hiszen a cél, hogy a növény új talajnak örvendhessen és abból minél több tápanyagot tudjon felszívni. A régi, elhasznált földre már nincs szüksége. Ha úgy látod, a gyökérzet nagyon besűrűsödött, ⅔ részig vágd vissza!

4. A jobb vízelvezetést úgy biztosíthatod, ha egy réteg kavicsot teszel a kaspó aljába és erre szórod rá a friss földet.

5. Helyezd el a növényt a cserépben. A magasságot úgy állítsd be, hogy a szárát éppen addig fedje a föld, ahol korábban. Ennek nyomát a növényen jól fogod látni. A gyökerekre vigyázz, nehogy a földbe való helyezésénél sérüljenek, eltörjenek.

6. Miután elegyengetted a cserépben a földet, locsold meg kicsit a növényt, hogy mélyebben is nedvességet kapjon.

Ha átültetés után úgy látod, a növényed nem viselte jól a műveletet, ne ijedj meg! Természetes, hogy a növények rosszul reagálnak az őket ért sokkhatásra, de ha rendszeresen öntözöd őket, ezt kb. egy hét alatt kiheverik és helyrejönnek. Addig is biztosíts számukra hűvösebb, fényvédettebb helyet.

Ezért ültesd át a növényeidet!

1. A friss talaj tápanyagokat biztosít

A növények táplálékát nagyrészt a talajban lévő hasznos anyagok jelentik. Idővel a talaj kimerül és már nem képes kellő tápanyaggal ellátni a növényt. Ilyenkor van szükség a cserére, hogy a folyamatos fejlődés biztosítva legyen.

2. Hatékonyabbá teheted az öntözést

Észrevetted, hogy amint kicseréled a talajt, öntözéskor a víz szinte azonnal leér a cserép aljára? A sűrű gyökérzetet eresztő növényeknél egy idő után a víz mélyebbre való lejutása gondot okozhat. A gyökér körbefonja a kaspót és nehezebben engedi lejutni a vizet a kaspó aljára. Átültetéskor azonban felszabadíthatod ezeket az akadályokat és jobb vízellátást biztosíthatsz a növényednek.

3. Serkentheted vele a növekedést

Mivel a gyökerek egészen új módon rendeződnek el, a fejlődéshez is nagyobb teret kap a növény. Mondhatjuk, hogy fellélegzik és jobb körülményei lesznek ahhoz, hogy tovább növekedhessen.

4. Elvégezheted a ritkítást

Ha a növényed túlburjánzott, az átültetés kiváló alkalom arra, hogy az új hajtásokat eltávolítsd és külön cserépbe ültesd. Így az anyanövény új lendületet kap a fejlődéshez az új hajtásokat pedig mostantól önállóan nevelgetheted.