Menü Bezárás

Ezért nem dobják el a németek soha a kenyeret

Figyelj oda tudatosan arra, hogy mennyi szemetet termelsz! Csak annyi élelmiszert vásárolj, amennyit belátható időn belül el is tudsz fogyasztani, és nem romlik rád. A németek soha nem dobják ki a kenyeret, tanuljunk tőlük újrahasznosítást.

A kenyér az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, de amennyire fontosnak tartjuk, pontosan annyit képesek is vagyunk belőle elpazarolni. A régi kenyeret egy mozdulattal dobjuk a kukába csak azért, hogy minden nap friss, ropogós péksüteményt ehessünk.

Németország híres arról, hogy világszerte ott készülnek a legfinomabb és legegészségesebb kenyerek. Több mint 300 kenyér receptet és 1200 német stílusú péksüteményt tartanak nyilván, és a változatosság nem a pazarlást, hanem a mértékletességet hozza ki a németekből.

A hagyományos német kenyér a németek számára szent. A legtöbben, ha nyaralni mennek, egy kenyeret is betesznek a bőröndbe, és nem csak azért, hogy pénzt takarítsanak meg, hanem hogy mindenhol évezhessék az otthon ízeit. A világ különböző részein találhatóak német pékségek, és a német turisták természetesen ezeket részesítik előnyben.

A fél kenyér is kenyér

A német kenyerek nehezek és laktatóak, éppen ezért nem lehet egyszerre sokat enni belőlük. Sok család egyszerre csak egy fél kenyeret vesz meg, hogy ne romoljon rá. Sok üzletben gond nélkül lehet kérni egy fél kenyeret, akkor frissen vágják el a vásárló kérésére.

Egy fél kenyér és néhány Brötchen (zsemle) épp elegendő egy napra egy négytagú család számára. A friss kenyeret korán reggel a pékségben szerzik be, a reggeli rituáléhoz tartozó séta az egészség fenntartásáról is gondoskodik. Utána annál jobban esik a friss, ropogós és laktató kenyér.

A plusz kenyeret nem dobják el, hanem lefagyasztják

Kirándulások alkalmával a németek általában otthon készített szendvicset visznek magukkal. Mindezt teszik azért, hogy pénzt takarítsanak meg, és, hogy jó minőségű alapanyagokból készült táplálékot fogyasszanak. Ha megmarad egy kevés kenyér, akkor azt nem dobják ki, hanem inkább lefagyasztják.

Amikor hazaértek a szabadságról, előveszik a fagyasztóból, ami olyan lesz, akárcsak frissen. A legtöbb családnál mindig van egy darab kenyér a fagyasztóban, így soha nem maradnak meglepetésszerűen kenyér nélkül.

A bolygó erőforrásainak tiszteletben tartása miatt a kenyér eléggé magas áron szerezhető épp, ez pedig egy nagyon jó ok arra, hogy ne dobják el. Egy biopékségben beszerezhető bagett megközelítőleg 2,85 euróba, egy zsemle 90 eurocentbe, a barna kenyér 3,50 eurocent/kenyér, vagy 7 euró/kg-ba kerül.