Menü Bezárás

Ha az a célod, hogy boldogabb ember legyél, búcsúzz el ettől a 10 viselkedésformától!

Az újév elején sokan hozunk különböző döntéseket, fogadalmakat. Elkönyveljük, hogy az előző év volt, amilyen volt, de idéntől ezt meg azt biztosan másképp fogjuk csinálni. Az ember igyekszik tanulni a saját hibáiból, és ez egy remek szokás, amelyhez mindannyian ragaszkodnunk kellene. És ha célunk a boldogság, akkor lesz még néhány szokás, aminek viszont búcsút kell intenünk…

Talán nem látsz semmi kivetnivalót abban, hogy minden feladatodat a maximumon teljesíted. Fel sem tűnik, hogy egy viccből elsütött önminősítő jelző mennyire mérgezheti tudat alatt a lelked. A végtelenségig kitartó toleranciáddal a világ összes energiavámpírjával elbírnál – rendben. De ne lepődj meg, ha a rosszkedvűség egyre gyakrabban a válladra ül.

Létezik 10 viselkedésforma, mely igazi örömrabló és boldogsággyilkos! Ha valóban fel akarsz lélegezni, és végre fontosabb a saját boldogságod, mint a másoknak való megfelelés, akkor vegyél búcsút ezektől. Hidd el, a jövőbeli éned meg fogja köszönni!

1. Felejtsd el a negatív önkritikát

Mi vagyunk saját magunk legkegyetlenebb kritikusai! Bár egészséges dolog górcső alá vetnünk magunkat, a tetteinket, hogy később ne kövessünk el hibákat, az állandó önlekicsinyítés, az eredményeink becsmérlése, a képességeinkben való örökös kételkedés olyan, mintha merényletet követnénk el önmagunk ellen. A negatív gondolatokat helyettesítsd pozitívakkal, ez egy kiváló kezdés, ami egy kis gyakorlattal a felemelő önszeretethez és önbecsüléshez vezet.

2. Ne akarj perfekcionista lenni

Sokan vagyunk hajlamosak a hibátlanságra törekedni, hogy minden, amit kiengedünk a kezünkből, az kifogástalan legyen. Ezzel önmagában nem is lenne baj, ha ne lenne ennyire kimerítő mindig a maximumot nyújtani. A tökéletesség valójában csak egy illúzió. Ehelyett törekedj inkább a kiválóságra, és fogadd el, hogy a hibák és a hiányosságok a folyamat szerves részei. Minél hamarabb rájössz erre, annál boldogabb leszel.

3. Mondj nemet a túlzott elkötelezettségre

Napjainkban már-már becsületbeli jelvényt kap az, aki nem látszik ki a dologból. Azonban a túlvállalás kimerültséghez, stresszhez, kiégéshez és végül boldogtalansághoz vezet. Könnyű igent mondani mindenre, de nem szabad elfelednünk, hogy az időnk és az energiánk véges. Dolgozz azon, hogy tudj nemet mondani! Ez erőt ad, hogy fontossági sorrendet állíts fel a teendőid között, és időt szakíts a számodra igazán lényeges dolgokra.

4. Szabj határt a kijelzőknek

Egy digitális világban, ahol gyakorlatilag mindenhonnan értesítések, e-mailek, közösségi médiafrissítések bombáznak minket, nem csoda, hogy a telefonunk pittyogása olykor az őrületbe kerget. Tudtad, hogy egy átlagos ember naponta 96-szor ellenőrzi a telefonját? Nem kell leiratkoznod a közösségi oldalakról, csupán szabj egészséges határokat, hogy az online tér ne rontsa, hanem javítsa az életedet.

5. Építsd le az egészségtelen kapcsolataidat

Bár önmagunkért elsősorban mi vagyunk a felelősek, sokat számít, kikkel vagyunk körülvéve. A kapcsolataink felemelhetnek minket, örömöt és beteljesülést hozhatnak az életünkbe, de le is húzhatnak, stresszt és boldogtalanságot okozva. Egy egészségtelen kapcsolatot nehéz azonosítani, és még nehezebb lezárni. Kemény döntés, de a legfelszabadítóbb is egyben. Fontos, hogy olyan embereket gyűjts magad köré, akik tisztelnek és értékelnek téged, mert megérdemled a kedvességet és a szeretetet.

6. Sose vidd haza a munkát

Az állásunk a második legfontosabb dolog az életünkben. Amellett, hogy a megélhetésünket biztosítja és a személyes fejlődésünket is lehetővé teszi, a stressz egyik vezető oka is egyben. Könnyű magunkkal vinni ezt az érzést az otthonunkba, még akkor is a teendőinken kattogni, amikor fejben a családdal kellene lennünk. Ha boldog akarsz lenni, ezt abba kell hagynod. Kapcsold ki a munkahelyi mobilod, amikor kilépsz az ajtón, a teendőid pedig holnap is megvárnak, hogy tovább foglalkozz velük. Szükséged van a pihenésre, a kizökkenésre, a feltöltődésre ahhoz, hogy jobban teljesíthess a feladataidban.

7. Ne hasonlítgass 

A közösségi médiából visszaköszönő „tökéletes életek” arra ösztönöznek, hogy akarva-akaratlanul is összevessük őket a mi sivár kis világunkkal. Ha boldog akarsz lenni, abbahagyod ezt a hasonlítgatást, mert ebből sosem jössz ki nyertesként. Ehelyett figyelj magadra, a saját utadra és értékeidre, az eredményeidre és a fejlődésedre.

8. Csak mértékkel a kávéval

A túlzott koffeinfogyasztás kihat az alvásminőségre, növeli a stresszt és a szorongást. Ha rajongsz a kávéért, és szeretsz akár napi több csészével is elkortyolni belőle, ideje változtatnod. Szorítsd vissza a mennyiséget napi 1-2 csésze feketére, a többit pedig helyettesítsd a koffeinmentes változattal vagy gyógyteával. Jót fog tenni a közérzetednek.

9. Zárd le a múltat

Az egykori döntéseink, múltbeli tetteink kihatnak a jelenünkre, és utólag szinte mindig megbánunk dolgokat, amiket a múltban csináltunk. De, ha őszinték akarunk lenni önmagunkkal, akkor tudni fogjuk, hogy a bánkódás és az önmarcangolás valójában nem változtat semmin, csak elvonja a boldogságunkat, és lehorgonyoz minket a múltban. El kell engedned azt, ami volt, ha boldog akarsz lenni. Bocsáss meg magadnak, és lépj tovább. Tedd le a terhet, tanulj belőle, de ne engedd, hogy meghatározzon téged. A múlt a múltban marad, a boldogságod pedig itt és most van.

10. Ne felejts el gondoskodni önmagadról

Ez nemcsak a habfürdőkről és wellness-napokról szól, hanem arról is, hogy gondoskodsz a mentális-érzelmi-fizikai jólétedről. Figyelj a testedre, és add meg neki, amire szüksége van. Az öngondoskodás kizárása a boldogtalanság fő forrása. A testednek és az elmédnek pihenésre, táplálékra és szeretetre van szüksége ahhoz, hogy optimálisan működjön. Naponta szakíts időt önmagadra, és tedd azt, ami feltölt. Gondoskodj először magadról, és minden más a helyére kerül!