Menü Bezárás

Hogyan szaporíthatsz rózsát dugványozással mindössze 5 nap alatt

A rózsák a legváltozatosabb és a legközkedveltebb virágok közé tartoznak. Nemcsak a színválaszték rendkívül sokféle, de körülbelül 200 rózsafaj létezik, ezek közt akadnak cserje és kúszónövény alkatúak is.

Az alapfajokat magról szaporítják, de a növény dugványozással is szaporítható. A rózsa a tápanyagban gazdag talajt kedveli.

Azonkívül, hogy csodálatosan mutat a kertben, vagy vágott virágként az otthonunkban, illóolajokhoz, parfümökhöz is használják, és még lekvár is készülhet belőle.

A legtöbben nem tudják, hogy szaporíthatnák a rózsát dugványozással. A kezdetben be kell tartani néhány általános szabályt, vagyis figyelni kell rá, milyen tövet választunk.

Használhatunk bármilyen szárat, akár frissen vágott virágét is, amit ajándékba kaptunk, az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, hogy legalább 2-3 rügy legyen a száron. A legbelső rügy és a között a hely között, ahol elvágjuk a tövet, legalább 2 centi távolságot kell hagyni. A vágást nagyon éles szerszámmal, 45 fokos szögben végezzük.

Vegyünk egy tartályt, öntsünk bele vizet és merítsük bele a dugványokat, és hagyjuk így 2 napig.

Ha ezzel az áztatással megvagyunk, ültessük el a dugványokat. Jó, ha a talajt virágfölddel keverjük, vagy adunk hozzá egy kevés trágyát is. Fontos, hogy a dugványokat úgy ültessük el, hogy odafigyelünk a polaritásra (ez azt jelenti, hogy ahogy leszedtük a vesszőt a rózsáról, ugyanolyan irányban kerüljön majd a cserépbe), és a talajt előzetesen alaposan nedvesítsük át. Arról se feledkezzünk meg, hogy sok fényre lesz szükségük.

Néhány nappal az ültetés után már megfigyelhető, hogy a rügyek intenzív fejlődésnek indulnak. Ez azt jelzi, hogy akár ki is ültethetjük a rózsákat a kertbe. Ássuk meg a gödröket, és mielőtt beletennénk a töveket, nedvesítsük át a talajt egy káliumban gazdag oldattal. A frissen elültetett rózsákat 3-4 hétig takarjuk le üvegbúrával vagy befőttes üveggel. Forrás

Vélemény, hozzászólás?