Menü Bezárás

Hygge, a skandináv boldogság titka

Dánia, Norvégia, Finnország, Svédország – azt leszámítva, hogy ezek skandináv országok, talán még egy közös jellemzőt tudsz rájuk azonnal mondani. Ezek ugyanis a boldogság fővárosai. Számtalan nemzetközi statisztika született már arról, hogy ezekben a hideg, vacogós, északi államokban élők a legboldogabbak a Földön.

Nos, a dánoknak van egy receptjük is a boldogságra, úgy hívják: hygge. (hügge, ha ki szeretnéd ejteni a szót)

Hogy mi is a hygge? Igazából nem lehet lefordítani a szót. A hygge maga az életöröm, egyfajta önmagad által kreált, meghitt és kényelmes állapot. Olyan állapot, amit mi, magyarok – akinek nem inge.. – nem feltétlenül értünk.

Játsszunk egyet! Képzeld azt, hogy egy őszi vagy téli estén kint már mínuszok döngetnek és te egy süppedős szőnyegen csücsülsz. Előtted egy kandalló, amiben ropog a tűz és fénye mindent befest sejtelmes narancssárgás színekkel. A kezedben egy bögre tea, fahéjas, narancsos illatú, finoman felmelegít. Vagy egy kapuccsínó, sok habbal és a tetején megmámorítva egy késhegynyi kakaóporral. Halk zene szól a háttérben, amelynek ismered a dallamát. Párnák, finom plüss takarók vannak körülötted. Vicces, pihepuha zoknidban nem fázik a lábad ujja sem.

Finom képek? Szereted ezt az állapotot? Jó itt lenni?

Akkor jól jegyezd meg, mert amit most átéltél és ahová a fantáziád vezetett nem más, mint maga a hygge. EZ a hygge.

Amikor önmagadra tudsz figyelni, amikor megajándékozod magad azzal, hogy elmerülj a békében, a nyugalomban, akár a gondolataidban.

De a hygge lehet egy jókora nyújtózkodás a kádban, pislákoló mécsesek karácsonykor, sütiillat vagy egy langymeleg nyári, esti séta. Hygge bármi lehet, ami kikapcsol és feltölt.

És a hygge az, amire mi, magyarok annyira, de annyira képtelenek vagyunk. Pedig hidd el, nem nehéz. Kell hozzá egy adagnyi szeretet saját magad iránt. Ez a nagy titok!

Fogadd meg!