Menü Bezárás

Kevéssé ismert takarítási praktikák, amiket azonnal alkalmazni fogsz te is

A kérdés, hogy hogyan tegyük a takarítás egyszerűbbé, vagy még inkább, hogy hogyan tegyük hatékonyabbá, mindig aktuális. Szerencsére vannak olyan kevéssé ismert trükkök, melyeknek segítségével hatékonyabbak lehetünk a takarításban.

1. Alkohollal fertőtlenítheted a matracot

Hogyan tehetjük frissebbé azt a matracot, amiben a napjainknak egy jelentős részét töltjük? Ki nem moshatjuk. Persze, a matrac tisztítást rábízhatjuk ezzel foglalkozó vállalkozásokra is, de a felső réteget 1 rész alkohol és 1 rész víz keverékéből álló spray-vel otthon is megtisztíthatjuk. Porszívózd ki a matracot, majd fújd be ezzel az alkoholos oldattal. Hagyd megszáradni. Az alkohol fertőtleníti a matrac felső rétegét, és elpusztítja azokat a baktériumokat, melyek a rossz szagot okozzák.

2. Tarts macskaalmot a hűtőben, hogy friss illatú legyen

A macskaalomnak megvan az az áldásos tulajdonsága, hogy magába szívja a szagokat. Ha beteszed egy dobozba, és a dobozt beteszed a hűtőbe, a hűtődben minden rossz szagot megszüntethetsz. Még ha a hűtőben minden élelmiszer friss, a különböző illatok keveredése akkor is nem kívánatos szagokat hozhat létre. A szilikát tartalmú macskaalom a legjobb választás a hűtőben lévő szagok ellen. Az ásványi alapú macskaalom nem fogja meghozni a kívánt hatást, a fa alapú pedig egyedi szaggal rendelkezik, ezért szintén nem ajánlott.

3. Így mosd el a turmixgépet

Nagyon egyszerű: önts bele egy kevés vizet és néhány csepp mosogatószert, majd kapcsold be egy kis időre. Kapcsold ki és öblítsd el a tégelyt.

4. Sós grapefruittal eltüntetheted a vízkőlerakódásokat

Ez a szokatlan kombináció segíteni fog, hogy eltüntesd a vízkövet a fürdőszobából. Vágj félbe egy grapefruitot, az egyik felét mártsd sóba, és dörzsöld át vele a vízköves területeket. Légy óvatos, használj finom szemcséjű sót, hogy ne karcold meg a felületeket!

5. A ruháid hófehérek lesznek, ha mosógép tablettát használsz

Hogy a fehér ruháid fehérek is maradjanak, áztasd be őket ebbe a keverékbe: keverj össze mosószert és fehérítőt egyenlő arányban, majd tégy hozzá egy mosógép tablettát. Áztasd a ruháidat ebbe a keverékbe, majd a szokásos módon mosd ki őket. Használhatod csak a tablettát is önmagában, de előbb teljesen fel kell oldanod, majd nagyon magas hőfokon kell kimosnod a ruhákat.

6. A sótól tovább megmarad a ruhák élénk színe

Megőrizheted, de vissza is nyerheted a színes ruhák élénkségét. Adj egy fél pohár sót a mosáshoz vagy mosd kézzel a ruhákat sós vízben. A színek újra ragyogóak lesznek.

7. Szegélylécek, lambéria tisztítása

Használj egy durvább sörtéjű partvist. Csomagold be a fejét egy mikroszálas törlőrongyba, majd így mosd le a felületet. Csak néhány percet fog igénybe venni.

8. A serpenyő élettartamát megkétszerezheted, ha nem mosod el azonnal

A legkönnyebben úgy teheted tönkre a serpenyődet, ha még forrón elmosod. Ennek eredményeként az étel le fog égni benne, és nehezebb lesz lemosni a zsíros foltokat. Várd meg, míg a serpenyő teljesen kihűl, csak ezután állj neki a mosogatásnak.

9. Jégkocka segítségével eltüntetheted a bútorok nyomait a szőnyegről

Használj jeget, hogy újra egyenletessé tedd a szőnyeg felületét, amin a bútorok rajta hagyták nyomaikat. Tégy a bútor okozta bemélyedésre jégkockákat, és hagyd ott egész éjszakán át. A szőnyeg beszívja a vizet és felülete újra sima lesz. Ennek a módszernek a titka a fokozatosság, ezért ha egyszerűen egy pohár vizet öntesz rá, nem fog működni.

10. A fából készült késtartót megtisztíthatod hajszárítóval vagy porszívóval

A leghatékonyabb, ha porszívót használsz, de ezt még hatékonyabbá teheted, ha egy vékony drótot is bevetsz a késtartó lyukjainak megtisztításához. A maradék port már egyszerűen kifújathatod hajszárítóval a legerősebb fokozaton. A műveletet a mosogató vagy a fürdőkád közelében végezd, hogy ne legyen körülötted minden csupa piszok.

11. A grillt nagyon egyszerű megtisztítani egy hagymával

Egy közönséges vöröshagymával könnyen eltávolíthatod a grillsütőről a zsírt. Vágd félbe, szúrj bele egy villát, és még melegen dörzsöld át vele a grillrácsot. Ezzel gyorsabban megtisztíthatod, a következő sütésnél pedig finomabb íze is lesz az ételnek.

12. Krétával eltávolíthatod a zsírfoltot a ruhákból vagy a tapétáról

Nem számít, hol van az a folt, krétával könnyedén kiszedheted. A zsíros foltot egy darab krétával dörzsöld át, majd várj 5 percet. Ezután törölgesd át a foltot nedves ruhával. Az igazán makacs zsírfoltoknál többször is el kell végezned ezt a műveletet.

13. Az arany ékszereket szépen megtisztíthatod sörrel

Hogy régi ékszereid újnak nézzenek ki, törölgesd át őket sörbe mártott ronggyal. Az eredmény azonnal szemmel látható lesz a színtiszta aranyon. Gyémánttal díszített ékszereknél azonban ne alkalmazd, mert azt tönkreteheti.

14. Hajszárító segítségével bármiről pillanatok alatt leszedheted a matricát

Az újonnan vásárolt dolgokon lévő matricákat néha lehetetlennek tűnik leszedni. Ám egy hajszárító segítségével mindez 1-2 perc alatt megoldható. Látni fogod, mennyire könnyen, nyom nélkül válnak le.

15. Tojáshéjjal megtisztíthatod a vázák, üvegek belsejét

A szűk nyakú üvegek, vázák belsejének megtisztításához kiváló a tojáshéj. Töltsd bele, és adj hozzá egy kevés mosogatószert. Alaposan rázd össze, öntsd ki belőle, és jól mosd el az üveget.