Menü Bezárás

Marékszámra szedtük és ettük is anno. Mindenki másképpen hívta. Mi egresnek

Több népies névvel büszkélkedhet: egres, pöszméte, piszke, büszke.

Megvolt mindennek a varázsa és nem úgy volt ám, hogy a nagyi leszedte aztán készen odaadta, ha enni akartál hát nem voltál elkényelmesedve szóval szépen leszedted. Ilyenek, hogy megmosni, na most szégyen nem szégyen, de tegye szépen a szívére az a kezét, aki lemosta, mert mi ugyan nem és mégsem lett semmi bajunk.

Bogyós gyümölcsök fajtájából nálam ez vezeti a listát, ami azért nem olyan rövid, de az egres mellett a másik nagy kedvencem a ribizli. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül…. Bár én egyik ilyen bogyós gyümölcsre sem szeretek cukrot tenni, mert az elveszi az igazi gyümölcsízt, ami pótolhatatlan finomság!

Annak ellenére, hogy az egyik legigénytelenebb gyümölcsfajok közé tartozik – zöld, sárga és vörös fajtájának – számtalan egészségre gyakorolt jótékony hatása van. Talán jellegzetes fanyar íze miatt kevésbé népszerű gyümölcs.

A népi gyógyászatban megannyi betegség ellenszereként tartják számon. Jótékony hatással van a máj, a szív és a vese működésére, de a gyomrot is karbantartja azáltal, hogy segíti az emésztést. A belőle készített szörpöt nagyanyáink erős megfázás és magas láz esetén használták, mivel hűsítő hatású és enyhíti a gyulladást. Természetes hashajó, ezért nagyobb mennyiség fogyasztása esetén jobb elővigyázatosnak lenni.

Magas A-, B1-, C- D- és E-vitamin- valamint minimális energiatartalma miatt a fogyókúrázók egyik legideálisabb gyümölcse. Ezen kívül citromsav, szőlő- és gyümölcscukor, pektin, niaci, kálium, foszfor, kalcium található benne, melyekből adódóan rendkívüli védelmet biztosít a szervezet számára. A pektin nemcsak a bélműködést stimulálja, hanem a magas koleszterint is csökkenti. Nem utolsó sorban pedig a daganatos megbetegedésekkel is sikeresen felveszi a harcot, mivel magas antioxidánstartalommal rendelkezik.

Felhasználása: termését általában félérett állapotban szüretelik. Nyers fogyasztásán kívül ízletes kompót, bor, szörp, dzsem, gyümölcssajt, leves, mártás és gyógykenőcs készíthető belőle. Az érett bogyók pedig mélyhűtőben huzamosabb ideig is megőrzik zamatos ízüket.