Menü Bezárás

Mi történik valójában, amikor egy légy rászáll az ételre?

Mindennapos küzdelem a legyek és más bosszantó rovarok távoltartása vagy irtása. A rovarirtók egyre hatástalanabbak, nagy mennyiségben ráadásul mérgezőek.

Amikor egy légy rászáll az ételre, Te hogyan reagálsz? Van, aki kidobja a tányér tartalmát, mást pedig egyáltalán nem zavar a pár másodperces kéretlen vizit. Azok, akiket nem zavar az ízeltlábú érdeklődése az asztali felhozatal iránt, gondolja meg jól, mit vihet be a szervezetébe az óvatlansága miatt.

Összegyűjtöttük, mi történik valójában, amikor egy légy rászáll az ételre:

1. Ráhányhatnak

Ahhoz, hogy a legyek fogyasztani tudják az áldozatul esett betevőt, elsőként a saját nyálukat kell ráhányják. Ettől feloldódik a felülete, azt szívják fel, így táplálkoznak. A nyálukban azonban minden korábban megkóstolt dolog megtalálható, lehet ez romlott hús vagy ürülék is.

2. Rárakhatják a petéiket

Az ízletes maradékok a legyek számára tökéletes fészket jelentenek a szaporodásra. Kis idő múlva kikelnek az egyedek. A peték szabad szemmel nem vehetőek észre feltétlen, ezért fontos, hogy az elől hagyott étkeket letakarjuk.

3. A lábaikon és a szárnyaikon lévő kórokozók rákerülhetnek

A legyek testén óriási mennyiségű fertőző anyag, kórokozó található, mivel válogatás nélkül, mindenre rászállnak. Legyen az frissen készült harapnivaló vagy elhullott állat teteme, nekik mindegy. Ezek viszik magukkal a következő landolási helyre.

4. Több mint 60 féle betegséget hordozhatnak

A házi légy 65 féle, emberre is veszélyes betegséget terjeszthet. Ilyen a vérhas, hasmenés, kolera vagy lepra. Nem csak embereket, hanem a majorságot és a sertéseket is megfertőzhetik, így vigyázni és irtani kell őket időben.

Eddig lehet, jó étvággyal etted meg az ételed, bármi is szállt rá. Érdemes újragondolni ezt a szokást. Fő az egészség!