Menü Bezárás

Mikor vigyük be és hova? Mindent a leander teleltetéséről

Kinn csak védelemmel ellátva maradhat.

A leander vagy babérrózsa (Nerium oleander) nagyon kedvelt dézsás növény. Mediterrán virágözönében szeretünk gyönyörködni, üde színfoltja a nyári kertnek, terasznak.

Az ősz beköszöntével is kinn hagyhatjuk a leanderünket, ameddig csak lehet. Mivel a növény a Földközi-tenger vidékéről származik, elviseli az enyhébb fagyokat, -5°C-ig gond nélkül. Amennyiben ennél keményebb fagyok jönnek, vigyük be teleltetni, vagy készítsük elő a téli védelmét, ha kinn hagyjuk.

leander telelteteserol 02

Világos legyen a teleltetőhelyiség

Mielőtt a telelőhelyére kerül, végezzük még el a leanderen a szükséges növényápolási munkákat: szabadítsuk meg az esetleges kártevőktől, a földjét pedig a gazoktól. Amennyiben a téli helység szűkös, ajánlatos egy kicsit megmetszeni a növényt. Távolítsuk el a csupasz, vagy túl hosszú hajtásokat. Ha nem küzdünk helyhiánnyal, akkor inkább várjuk meg a tavaszt a visszavágással.

Örökzöldként a leander télen is világos helyet igényel. Ezért egy hűvös télikert vagy egy fűtetlen üvegház az ideális számára. Amennyiben nem rendelkezünk ilyennel, egy hűvös pince is segíthet. Minél sötétebb a helység, annál alacsonyabbnak kell lennie a hőmérsékletnek. Még jó megvilágításnál is alacsony hőmérséklet ajánlatos, mivel egyébként könnyen megtámadják a kártevők a növényt. Az optimális a 2-10 °C közti hőmérséklet.

Ezenkívül fontos, hogy a helység jól szellőző legyen. Heti rendszerességű ellenőrzéssel megakadályozzuk, hogy a pajzstetvek vagy más kártevők, kórokozók nagyon felszaporodjanak. Nem szabad a földjének teljesen kiszáradnia, de a téli hónapokban elegendő az alkalmi öntözés.

leander telelteteserol 03
Maja Dumat

Leander teleltetése a szabadban

Ha olyan helyen élünk, ahol a tél mérsékelten hideg (és nem fagyzug), néhány védőintézkedés betartásával akár kültéren is megpróbálhatjuk teleltetni a leanderünket.

A teleltetésre sor kerülhet egy védett balkonon vagy teraszon, de ügyeljünk arra, hogy az edény jól szigeteljen, ne fagyjon át a talaj. Ehhez állítsuk a cserepet egy polisztirol lapra, a leander ágait pedig kössük össze óvatosan a helytakarékosság jegyében. A dézsát, vödröt legjobb egy buborékfóliába vagy vastag kókuszrostszőnyegbe bugyolálni, a hajtásokat és leveleket pedig egy légáteresztő gyapjú fóliával védjük. Ne felejtsünk el ezen egy kis nyílást hagyni, mivel az örökzöld leandert télen is kell öntöznünk.

A bebugyolált növényt tegyük közel a ház falához, védett helyre, és egy kis előtetőt is készíthetünk számára.

Ha több növényt teleltetünk így, tegyük őket egymáshoz közel, hogy egymást is védjék. Ha hosszabb ideig tartó, kemény fagyokat jósolnak, jobb bevinni a garázsba, legalább arra az időszakra a leandert.

Vélemény, hozzászólás?