Menü Bezárás

Milyen lesz a Földön az élet 30 év múlva? Éhínség, fajok kihalása, vízproblémák jönnek!

Az éghajlatváltozás igencsak káros hatással van a Földre, úgy tűnik, hogy azok a gyerekek, akik 2021-ben születtek már egy teljesen más életkörülményeket kell megszokjanak, mire 30 évesek lesznek – figyelmeztet az IPCC szakembereinek (Kormányközi Fejlesztési Panel) éghajlatért felelős ENSZ-testülete.

Milyen lesz a Földön az élet 30 év múlva? Éhínség, fajok kihalása, vízproblémák jönnek!

Az üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkenésének ütemétől függetlenül a globális felmelegedés természetre és emberiségre gyakorolt pusztító hatása igencsak felgyorsult. Az IPCC jelentéséből az is kiderül, hogy 2050-ig égető problémává válik a vízhiány, az alultápláltság, és bizonyos fajok kihalása.

“Az élet a Földön a nagy éghajlatváltozás után regenerálódhat, új fajok alakulhatnak ki, ezek pedig egy új ökoszisztémát hozhatnak létre” – jegyzi meg az IPCC szakértőinek 137 oldalas összefoglalója. A szakértők abban reménykednek, hogy azonnali és drasztikus fellépéssel visszafordítható a tragédia. A 4 ezer oldalas jelentés sokkal aggasztóbb, mint az előző, a 2014-es, és azzal a céllal született, hogy befolyásolja a klímaváltozás elleni küzdelem politikai alapú döntéseit.

A jelentés hivatalos változatát csak 2022 februárjában teszik közzé, miután a 195 tagállam konszenzussal jóváhagyta.

Milyen lesz a Földön az élet 30 év múlva? Éhínség, fajok kihalása, vízproblémák jönnek!

Egyes tudósok azonban rámutatnak, hogy túl késő, ha a jelentést a jövő év elején teszik közzé, tekintettel arra, hogy az éghajlattal és a biodiverzitással kapcsolatos döntő fontosságú nemzetközi találkozókat 2021 végére tervezik, például az Egyesült Nemzetek 2021. évi éghajlatváltozási konferenciáját (COP 26), amelyre november 1. és 12. között kerül sor Glasgow-ban.

Az egyik legfontosabb következtetése az, hogy csökkenteni kell azt a plafont, amely felett a globális felmelegedés elfogadhatónak tekinthető.

A Párizsi Megállapodás 2015-ös aláírásával a nemzetközi közösség elkötelezte magát amellett, hogy a globális felmelegedést 2 Celsius-fokra – ideális esetben 1,5 Celsius-fokra – korlátozza az ipar fejlődés előtti korszakhoz képest.

Az IPCC becslései szerint ezentúl az 1,5 Celsius-fok meghaladása “évszázadokig tartó, néha visszafordíthatatlan, de fokozatosan súlyosbodó következményekkel járhat.”

A Meteorológiai Világszervezet szerint 40 százalék annak a valószínűsége, hogy ezt az egy éven belüli 1,5 fokos küszöböt 2025-re túllépjük.

“A legrosszabb még várat magára, amelynek következményei gyermekeink és unokáink életére nézve sokkal nagyobbak, mint azt most gondolnánk” – írta az IPCC.

Milyen lesz a Földön az élet 30 év múlva? Éhínség, fajok kihalása, vízproblémák jönnek!

Rengeteg növény-, és állatfajt veszélyeztet a kihalás

Az éghajlat mára nagyon megváltozott. Míg a 19. század közepe óta az átlaghőmérséklet emelkedése elérte az 1,1 Celsius-fokot, a hatások már most nagyon érzékelhetőek. “Már 1,5 Celsius-fokos emelkedéssel is megváltoznak az életkörülmények, amelyhez bizonyos organizmusok nem fognak tudni alkalmazkodni.”

A veszélyeztetett fajok közé tartoznak a sarkvidéki állatok, mivel ez egy olyan terület, amely az átlagosnál háromszor gyorsabban melegszik. Itt a jéggel szoros kapcsolatban élő emberek, például az eszkimók ősi életmódja is eltűnhet.

2050-ig további 80 millió ember szenvedhet éhínségben, és 130 millió ember tíz éven belül elérheti a rendkívüli szegénységet – derül ki az előrejelzésekből.

2050-ben a tengerparti városokban élő emberek százmillióit fenyegetik a tengerszint emelkedése által okozott gyakoribb áradások, amelyek viszont jelentős migrációhoz vezethetnek majd.

Azokban a városokban, ahol a hőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal emelkedik, további 350 millió embert fenyegethet a vízhiány, és az erős hőhullámok okozta katasztrófák.

Forrás: filantropikum.com