Menü Bezárás

Mindenki utál sütőt tisztítani – íme egy egyszerű módszer

Ezt a módszert régen nem alkalmazták, de külön-külön viszont használták a szódabikarbonát és az ecetet is sütőtisztításhoz.Mikor az első teleajtós gáztűzhelye lett a szüleimnek ecettel tisztította anyu az “ablakát”, a sütőt pedig szódabikarbonával.

Nagy eséllyel mikor valaki ugyanígy használta: maradhatott itt-ott egy kis ecetes lé az oldalán, aztán rámentek a pépes kencével – s ekkor ugorhatott be nekik, hogy ez pezseg, tehát lazít, s nagy eséllyel az eredmény alátámasztotta a véletlen megfigyelést.

A sütőtisztítás nem valami kellemes feladat, de időnként mindenképp szükséges.

A hideg zsíroldó elég problémás anyag, lehozza a szennyeződéseket, viszont addig míg alkalmazod – a legjobb, ha levegőt sem veszel… 🙂  Kezedet is kimarja, kesztyű nélkül lehetetlen a használata.

És igazándiból nem vagyok megnyugodva, hogy amikor utána áttörlöm – biztos lejött-e a sütő faláról minden szermaradvány, vagy majd használatkor rájövünk…

Így aztán alternatív megoldásként jöhet két régi bevált tisztítóeszköz:

az ecet és a

szódabikarbóna.

Persze nem egyszerre, hisz azt mindenki tudja, hogy úgy elkezdene habozni, hogy a keverékkel semmit nem tudnánk kezdeni, jöhetne a felmosás.

Töröljük le a könnyen eltávolítható szennyeződéseket a sütő aljáról,oldaláról, rácsokról – egyedül a fűtőszálat, vagy a gázcsövet hagyjuk ki belőle – azt a részét, ahol a kis lyukacskák vannak.

Előveszünk 10 százalékos ecetet, és egy hőálló tálba öntünk fele-fele arányban vízből és ecetből – legalább 5-5 deci legyen.

Behelyezzük a sütő aljába úgy, hogy a rácsok is benne legyenek, és hajtsuk be az ajtaját.

Vegyük fel legmagasabbra a fokozatot, és 1-2 órán keresztül így is hagyjuk. Ha vastag a szennyeződés akkor tovább(lehet 2 óra) , ha gyakorta tisztítunk, akkor nyilván rövidebb idő is elég.

Előveszünk nagyjából 20 dkg szódabikarbónát – háztartási boltokban lehet kapni kicsomagoltan, nagyobb kiszerelésben. A szódabikarbónához annyi vizet adunk, hogy egy  jól kenhető paszta legyen belőle. Felkavarjuk persze – logikus.

Ezzel aztán szépen végigkenünk mindent. Pezsegni fog, ha nem hagyjuk, hogy kiszáradjon a sütő az ecetfelhő után.

Ha ez megvolt, akkor az egészet áttöröljük nedves, kicsavart ronggyal. Ha netán még mindig van rajta makacs szennyeződés, akkor picit vakarunk rajta – de ha rendszeresen ügyködünk, akkor ilyen már később nem lesz.

Végén pedig áttörölhetjük száraz ronggyal is, s nem fogunk ráismerni a sütőnkre.

Ennek a módszernek van egy variációja. Először a szódabikarbónás massza, aztán ráspriccelve, porlasztva az ecetes víz.  Ez is jó, kinek mi tetszik, de ha melegítve is van a sütő, akkor a képződő gőz pluszban besegít.

Nem tudom, ki hogy van vele, igaz hogy természetes anyag az ecet, én azért ilyenkor maszkot veszek fel, kinyitom az ablakot, és ha máskor nem is hordom, de ekkor biztos, hogy felveszem a szemüvegem. Az a biztos, az ecet sem kellemes, ha a szembe megy. Márpedig elég böte vagyok e téren…

Vélemény, hozzászólás?