Menü Bezárás

Ne ítélkezz! – 6 gondolat, melyek pozitív irányba változtatnak szemléletmódodon

Mindannyian mások vagyunk. Vannak emberek, akik előszeretettel ítélkeznek a másik felett.

Ha esetleg te is ilyet tennél, tegyél fel magadnak néhány kérdést: Miért ítélem el ezt a személyt most? Milyen elvárásomnak nem felelt meg ez a személy? Egyáltalán miért vannak vele szemben elvárásaim? Bele tudom magamat képzelni a helyzetébe? Vajon most mit érezhet?

Inkább ajánld fel neki a kedvességedet és együttérzésedet. Talán csak szüksége van arra, hogy meghallgassa valaki, hogy ne egyből ítélkezzenek felette.

Emlékeztesd magadat a következőkre:

1. Mindenki, akivel találkozol fél valamitől, szeret valakit és elvesztett már valakit/valamit. Soha nem tudhatod, hogy min megy keresztül a másik. Legyél mindig kedves!

2. Van, aki falakat épít maga köré. Van, aki más úton jár, mint te, hiszen mindenki a saját útját járja. Nincsen rossz út.

3. Nem erősödsz meg attól, hogy bebizonyítod, hogy mások milyen kicsik hozzád képest és, hogy te miben vagy több. Ezt szem előtt tartva kommunikálj és cselekedj!

4. Sokszor előfordulhat, hogy kérdezel, de meg sem hallod, vagy meg sem várod a választ. Legyen fontos a másik mondanivalója is, ne csak a te igazadat harsogd! Hallgasd végig a másikat!

5. Legyél jelen, legyél figyelmes! A másikban az erősségeket nagyítsd fel, ne pedig a gyengeségeket!

6. Mutass példát! Úgy bánj mindenkivel, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak! A tisztelet a kulcs.