Menü Bezárás

Pszichológiai teszt: melyik az a gyerekkori trauma, ami ma is hatással van az életedre?

A szakértők szerint a legkisebb, fel nem dolgozott gyerekkori trauma is hatással van később a felnőttkorunkban, és állandóan akadályokat gördít elénk. Éppen ezért érdemes utána járni a dolognak, hogy végre szabad és önfeledt életet élhessünk. Az alábbi teszt ebben segít!

Gondolkodás nélkül válassz ki egy ábrát az alábbiak közül, hallgass a megérzéseidre!

1. ábra

Gyerekként nem kaptál elég szeretetet és elismerést a családodtól, éppen ezért még most is alacsony önértékeléssel küzdesz. Félsz a kritikától, az elutasítástól, és nem mered felvállalni a véleményed, főleg, ha az eltérő a másokétól.

Nem szívesen kérsz segítséget még a hozzád közelállóktól sem, mindig, mindenből problémát csinálsz. Könnyen megsértődsz, mindig magadat hibáztatod. Hidd el, azért, mert valaki elutasít, azért még a világ nem áll meg.

2. ábra

Gyerekként nagyot csalódtál a szeretteidben, valószínűleg megígértek valami számodra nagyon fontos dolgot, és nem tartották be a szavukat. Lehet, hogy kinevettek, nem értékeltek, vagy nem tartották fontosnak a kérésedet. Ezért most is úgy gondolod, hogy nem bízhatsz meg senkiben, csak önmagadban. Ez a tulajdonságod nem feltétlenül rossz, hiszen sokkal kitartóbb vagy mint mások, sikereket érhetsz el a szakmai életedben. Cinikus humorod miatt sokan ridegnek és távolságtartónak gondolnak.

3. ábra

Gyerekkorodban sokszor érezted magad kívülállónak, lehet, hogy szüleid vagy a tanáraid alábecsültek, nem értékelték a képességeidet. Felnőttként állandóan pozitív visszaigazolásra vágysz, a fontosabb döntések előtt valaki “jóvá kell hagyja” a tetted.

Állandóan a tökéletességre vágysz, közben pedig megfeledkezel az élet valódi szépségeiről, egyáltalán nem tudod élvezni az adott pillanatot. Jó lenne, ha ezentúl nem mások elismeréséért tennél meg valamit, hanem azért, hogy jól érezd magad a bőrödben, és élvezd az életed. Légy egy kicsit önzőbb!

4. ábra

Egy szeretett ember elvesztése nagy hatással volt a gyermekkorodra, és ezt még mostanra sem tudtad feldolgozni. Nap, mint nap rettegsz attól, hogy valakit el fogsz veszíteni, félsz a magánytól. A szorongás, és az állandó negatív gondolkodás miatt valóban elveszíted a barátaidat.

Vedd észre a jelen pillanat szépségét, próbálj elszakadni a múlttól, hiszen, ami megtörtént, azon nem tudsz változtatni, de a jelenedet te alakítod. Ne ragaszkodj soha senkihez és semmihez görcsösen, hiszen az élet állandó változásban van, amely szükséges a fejlődéshez.