Menü Bezárás

Pszichológus tanácsa: “Ételt és ruhát biztosítani a gyereknek nem jelent egyet a neveléssel”

A pszichológusok szerint az étel és a ruházat biztosítása gyerekünk számára nem egyenlő a neveléssel!

Mihail Labkovsky pszichológus szerint, sokszor hajlamosak vagyunk elsiklani a fontos dolgok fölött gyerekeink nevelése terén. Az alábbiakban bemutatjuk a pszichológus néhány „jó tanácsát” erre a problémára vonatkozóan!

1. Ha mi magunk boldogtalanok vagyunk, akkor szinte lehetetlen egy felhőtlen kapcsolat kialakítása a gyerekünkkel.

2. Sokszor azt hisszük, hogy velünk szülőkkel, minden rendben, csak a gyerekkel vannak problémák. Ha egy családban, két gyerek közül az egyik önbizalommal teli, harcos alkat, míg a másik agresszív és elégedetlen, akkor minden bizonnyal, az utóbbi nem kapott kellő figyelmet és szeretet a szülők részéről.

3. Ha ételt és ruhát biztosítunk a gyerekünknek, még nem oldottuk meg a nevelését ez által.

4. Ahogyan viselkedünk gyerekünkkel gyerekkorában, úgy fog majd viselkedni velünk ő idős korunkban.

5. Az iskola nem a sok matematikára és irodalomra kellene megtanítsa a gyerekeket, hanem az életre kellene felkészítse őket. Vagyis nem csak az elméleti tudás a fontos, hanem az, hogy hogyan tudunk kapcsolatokat kialakítani, hogyan tudunk kommunikálni, az időnket beosztani és a problémáinkat magunk megoldani.

6. Ne vigyük túlzásba az iskolai rossz jegyek fölötti aggodalmunkat, mert ez rossz hatással lehet a gyerekünkre is, inkább segítsünk keresni számára egy olyan területet, ahol sikereket érhet el.

7. Ha az elemi iskolában nem képes felvenni a versenyt a gyerek, ha otthon órákat töltünk a házi feladatok elkészítésével, akkor a hibát az iskolarendszerben kereshetjük.

8. A gyerek büntetése adott esetben szükséges lehet. A büntetést azonban soha ne a hirtelen harag diktálja és a gyerek is legyen tudatában annak, hogy hol hibázott és az milyen következményekkel járhat.

9. A gyerek akár már 6 éves korától kaphat zsebpénzt. Természetesen nem nagy összeget, de ahhoz elegendőt, hogy megtanulja általa a pénz észszerű beosztását.

10. Nem kell megoldanunk gyerekünk minden problémáját, hagyjuk érvényesülni az ők leleményességét.

11. Óvakodjunk attól, hogy állandó jelleggel ellenőrizzük őket! A gyereknek éreznie kell, hogy szeretjük, megbízunk benne és mindig mellette vagyunk, ha szüksége van reánk.

12. Hagyjuk, hogy ő döntse el, mit szeretne tanulni és mivel szeretné keresni majd a kenyerét.

13. Egy tini rendetlen szobája az ő belső lelkiállapotának felel meg.

14. Nevelni nem azt jelenti, hogy előírjuk a gyerek számára, hogyan éljen. Számukra nagyon fontos az e tekintetben nyújtott szülői életpélda.

15. Ha egy gyerek irányítani akarja a felnőttet, ez valami belső problémára utalhat. Ilyen esetben igyekezzünk megtalálni ennek a furcsa viselkedésmódnak az okát.

16. Soha ne kritizáljuk a gyerekünket, ne tapossunk a lelki világába, inkább türelemmel, jó példával és sok beszélgetéssel próbáljuk a helyes úton tartani.

17. Egy gyereknek éreznie kell, hogy a szülei erős és jó emberek, akik mindig kiállnak mellette és szeretik őt.