Menü Bezárás

Sebösszehúzó tapasz – az innováció, amivel fájdalommentesen kezelheted a kisebb sérüléseket

A ZipStitch egy professzionális orvosi varratokat utánzó, sebösszehúzásra alkalmas eszköz, amelyet bárki használhat, hogy pár másodperc alatt ellássa a kisebb vágásokat, sebeket.

Az Egyesült Államokban, ha nincs egészségbiztosításod, és véletlenül megvágod magadat, akár 200-3000 dollárt is fizethetsz az orvosi ellátásért. A kisebb sebeket viszont orvos segítsége nélkül, otthon is el lehet látni, és sebtapasszal leragasztani. Ez ugyan segíthet megállítani a vérzést, és elejét veheti a fertőzéseknek, de a seb bezárásában nem segít.

Az amerikai ZipLine Medical cég viszont kifejlesztett egy ZipStitch nevű eszközt, amely az orvosi varratokat utánozza.

A ZipStitch egy kicsi, felragasztható eszköz, amelyet úgy terveztek, hogy a 4 mm-nél kisebb szélességű vágásokra helyezhessük. Amikor elhelyeztük és rögzítettük, egyszerűen csak meg kell húznunk a kis „szíjakat”, amelyek segítségével összehúzhatjuk a seb két szélét.

A termék ideális a mindennapi elsősegélykészletekhez, és hasznos lehet olyan szabadtéri tevékenységekben, ahol kisebb sérülések fordulhatnak elő: kerékpározás, túrázás stb. A vállalat azonban arra figyelmeztet, hogy a sebet a tapasz felhelyezése előtt megfelelően ki kell tisztítani, és hagyni kell megszáradni. Ez nemcsak a fertőzés veszélyét csökkenti, de azt is biztosítja, hogy a különleges tapasz odatapadjon a bőrhöz, és később se mozduljon el.

A találmány 30 dollárért kapható az interneten. A csomag ugyanakkor géz párnácskákat is tartalmaz, amelyekkel megállíthatjuk a vérzést, alkoholos fertőtlenítő kendőt, amivel kitisztíthatjuk a sebet és egy sebtapaszt, amivel leragaszthatjuk az összehúzott sebet. A sebösszehúzó 12-szer erősebb, mint a szokásos öltések, és így a hegesedés mértéke is kisebb.

A hagyományos varratoktól eltérően a ZipStitch nem invazív, ami csökkentheti a baktériumok okozta fertőzések veszélyét. Miután több klinikai vizsgálatban is biztonságosnak és hatékonynak találták, 2017-ben jóváhagyták a használatát az Amerikai Egyesült Államokban.

A sebösszehúzó tapaszt eltávolítani is könnyű, ugyanolyan egyszerűen, mint a hétköznapi kötszerek eltávolítása. A „cipzár” pedig nem hagy nyomot a bőrön.