Menü Bezárás

Sokan azt hiszik anyajegyek, pedig nem! Így ismerd fel a bőrrákot idejében!

Tudod, hogy melyik szervünk a legnagyobb? Bár sokan nem is szoktak önálló szervként gondolni rá, testünk első védekezési rendszere, a bőrünk a helyes válasz.

A bőr 3 rétegből áll, ezek a bőralja, irha és a felhám. A külső réteg (felhám) is további rétegekre osztható fel, ezek közül a legalsó réteg az alapréteg, ahol a melanocyták, azaz a melanin nevű pigment tartalmú sejtek találhatóak.

Tények a bőrrákról

Az esetek többségében a bőrrák lassan alakul ki és valószínűsíthető, hogy nem terjed tovább a szervezet egyéb részeire, a melanoma (egy bizonyos ráktípus) kivételével.

A tudósok nem tudják teljesen pontosan meghatározni, hogy miért alakul ki a bőrrák. Megállapították, hogy azoknál, akiknek világos a bőrük, a napégés és a sok anyajegy hajlamossá tevő tényező lehet a bőr rosszindulatú elváltozásaira.

A túlzott mértékű napozás, a túlzásba vitt szolárium használat erősíthetik a bőrrák, különösen a melanoma kialakulásának veszélyét.

Rosszindulatú daganatos megbetegedés a családban, gyenge immunrendszer és káros anyagoknak való nagyfokú kitettség szintén fontos szerepet játszanak a bőrrák kialakulásában.

A nem festékes bőrrákoknak két típusa van: a bazálsejtes karcinóma és a laphámrák

A bazálsejtes karcinóma az egyik leggyakoribb ráktípus. Nyilvánvaló a megjelenése nem gyógyuló sebek, viszkető vörös foltok képében, amelyek esetenként véreznek és apróak. Nem ritka az sem, hogy fényes, viaszos, rózsaszínű vagy fehér csomókként jelenik meg, átlátszó vérerekkel. Ez a fajta bőrrák elsősorban az arcon és a nyakon található, mivel ezek a részek vannak a leginkább kitéve a nagy mennyiségű UV sugárzásnak.

A laphámrák pikkelyes, vörös, egyenetlen szélű foltok képében jelenik meg. Néha érzékeny, kérges felszínű vörös csomók jelennek meg a közepükön egy bemetszéssel. Valószínűbb, hogy az arcon, füleken, karon jelennek meg, ahol a bőr jobban ki van téve a napsugárzásnak.

A melanoma a legritkább, de a legveszélyesebb típus

A nőknél általában az alsó végtagokon jelenik meg először, de a test más területein, mint például az arcon, nyakon, mellkason és háton is jellemző az előfordulása. A melanomát gyakran keverik össze jóindulatú anyajegyekkel.

Alkalmazd az ABCDE módszert, hogy felismerhesd a bőrrákot még korai szakaszban

A- assimetry = asszimetria

A rákos foltoknak asszimetrikus szélei vannak, amelyek nem hasonlítanak egymásra.

B- border = határ

Ellentétben a jóindulatú anyajegyekkel, a rosszindulatúak szélei ráncosak és elmosódottak.

C- colour = szín

A melanoma lehet barna, rózsaszín, fehér vagy sötétkék is.

D- diameter = átmérő

Azokat az anyajegyeket, amelyek nagyobb átmérővel rendelkeznek, mint 6 mm, érdemes orvossal is megvizsgáltatni, mert gyakran tartalmazhat rosszindulatú sejteket.

E- evolve = fejlődés

A melanoma képes idővel változtatni a méretét, alakját és az árnyalatát is. Ezért nagyon fontos, hogy szemmel tarts minden egyes anyajegyet és szeplőt.