Menü Bezárás

Szederlekvár – recept kezdőknek!

Augusztusban az egyik legfinomabb, bár kissé elfeledett szezonális gyümölcsünk a szeder. Ha egész évben szeretnéd élvezni a különleges ízű vitaminbombát, akkor érdemes lefagyasztani, vagy lekvárt készíteni belőle.

Szederlekvár - recept kezdőknek!

Az érett fekete szemeket csak óvatosan, nagy türelemmel érdemes szedni, mert különben könnyen összetörnek. Ha szedret szedünk, áldozzunk rá időt, ne kapkodjunk, maga a művelet felér egy meditációval is. Ilyenkor a lélek megpihen és feltöltődik, mi is lenne, erre jobb hely és alkalom, mint a természet maga. Közben fogyasszuk frissen, s ha már jól degeszre ettük magunk, készítsünk szederlekvárt.

Hozzávalók:

  • 2 kg friss szeder;
  • 1 kg cukor;
  • 3-4 szelet citrom;

Elkészítés:

A szedret mossuk meg hideg vízzel, majd alaposan csöpögtessük le, majd rétegezzük egy vastag aljú edénybe: egy réteg szeder, egy réteg cukor. Tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe, majd tegyük oda főni nagyobb lángra, közben folyamatosan kavargassuk, hogy ne ragadjon le.

A kapott levet egy szűrőkanállal szedjük le róla. Amikor elkezd főni, akkor vegyük kisebbre a tüzet, közben ellenőrizzük, hogy a szeder elkészült-e. Egy teáskanálnyi levet tegyünk egy kistányérra, nézzük meg, hogy milyen hamar köt meg. Ezután hagyjuk kissé kihűlni a lekvárt, és tegyük jól záródó, sterilizált üvegekbe.

Ha kihűltek, tegyük egy lapos lábosba, vagy tepsibe az üvegeket, öntsünk hozzá egy kevés vizet, borítsuk le egy konyharuhával, vagy törölközővel, tegyük be a sütőbe, majd főzzük 30 percig közepes lángon. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni. Látni fogjuk, hogy először a fedők kissé megduzzadnak, majd visszahúzódnak.

A lekváros üvegeket sötét, hűvös helyen tároljuk.