Menü Bezárás

Szegénységben él a világ egyik legjobb idegsebésze, aki 40 ezer ember életét mentette meg: „Nincs szükségem vagyonra”

Dr. Leon Dănăilă román idegsebész, akit Európa egyik legjobb idegsebészének tartanak, és a 21. század 500 géniusza közé sorolták. Egész életét az orvoslásnak szentelte, és több ezreket mentett meg, de most minden sikere ellenére szegénységben és magányosan él.

A most 89 éves orvos mindent feláldozott az általa választott szakma iránti szenvedélyből, és ma már semmije sem maradt. A lakását is eladta, hogy finanszírozni tudja a kutatásait, azzal a feltétellel, hogy haláláig ott maradhat, és most már több mint egy évtizede egyedül él.

Tagja a Román Akadémiának, az Orvostudományi Akadémiának és a világ más 21 tudományos akadémiájának és társaságának. A Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem professzora, 18 szabadalmi joggal rendelkező kutató, 61 idegsebészeti könyv és értekezés szerzője, ma mégis szegénységben, mindenki által elfeledve él abban a házban, ami már nem is az övé.

„Nincs szükségem vagyonra, ha az ember szegénynek születik, szegényen is hal meg. Ma úgy érzem magamat, mint egy hajléktalan, senki sem figyel rám, ez a valóság. Szegény vagyok, mindent eladtam, még ez a lakás is eladásra került. Nincs vagyonom, nincs semmim. Mindezt az emberekért. Szeretek jót tenni az emberekkel, mert én is nehéz körülmények között nőttem fel, láttam, milyen nehéz, és az embernek csak egy élete van”mondta a híres orvos jelenlegi nehéz életkörülményeiről.

„Soha nem akartam vagyonra szert tenni, nem akartam vagyont szerezni az emberek szenvedéséből. Ezt a lakást is eladtam, de azzal a feltétellel, hogy itt maradhatok, amíg meg nem halok. Elégedett vagyok a helyzetemmel, de a magány nagyon nehéz – 12 éve vagyok egyedül, és így az étkezések is nehezek. Szerencsére ott vannak a boltok, és sok paszulykonzervet, kész salátát lehet kapni, én ezeken élek. Nem tudok főzni, és nincs is rá időm. Inkább írok” – vallotta be Dr. Dănăilă egy interjúban.

A neves orvos több mint 6 évtizede praktizál, és több mint 40 ezer ember életét mentette meg. Bár ezt csak kevesen tudják, 51%-ról 4%-ra csökkentette a halálozási arányt az agyműtétek esetében még 1981-ben, bevezette az operációs mikroszkópot, és ő volt az első Romániában, aki lézeres agyműtéteket végzett.

Amellett, hogy a 21. század 500 zsenije között tartják számon, egy másik lenyűgöző rekordot is tart: több mint 27 ezer agyműtétet végzett pályafutása során.

„Szeretem az embereket, mindent, amit tettem, az emberekért tettem, számomra az élet az emberekről szól. Megtanultam, hogy bár mindig a politika van előtérben, mégis mindannyian egyenlők vagyunk, és hozzájárulunk az ország folyamatos fejlődéséhez. Ha valaki azt akarja, hogy a halála után is emlékezzenek rá, akkor valami olyat kell tennie, amiről érdemes írni, amiről érdemes olvasni. Ahogy Dosztojevszkij is mondta, a könyv a legszilárdabb emlékmű, még akkor is, ha papírból van” – mondta a híres orvos, aki egész életét a hivatásának szentelte.