Menü Bezárás

Tsutomu Yamaguchi, a férfi, aki két atomtámadást is túlélt

Mintegy 260.000 ember élte túl a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadásokat, de Tsutomu Yamaguchi japán mérnök azon kevesek egyike volt, akik mindkét robbanás borzalmait átélték.

Tsutomu Yamaguchi éppen készült elhagyni Hirosimát, amikor az első atomcsapás történt. A 29 éves haditengerészeti mérnök három hónapig tartózkodott a városban a munkája miatt, a Mitsubishi Heavy Industries küldöttségének egyik tagjaként, és 1945. augusztus 6-án éppen az utolsó napját töltötte a városban.

Egész nyáron egy új olajszállító tartályhajó megtervezésén dolgozott kollégáival, és már nagyon várta, hogy hazatérhessen feleségéhez, Hisakóhoz, és kisfiához, Katsutoshihoz.

A hirosimai atomtámadás

Aznap reggel 8:15 körül Yamaguchi éppen utoljára járta be a Mitsubishi hajógyárát, amikor meghallotta egy repülőgép zúgását. Az égre pillantva egy amerikai B-29-es bombázót látott elhúzni a város fölött, és azt is látta, hogy a gépből kidobtak egy ejtőernyőre kötött kisebb tárgyat.

Tsutomu Yamaguchi fiatalon.Ez volt az úgynevezett Little Boy (vagyis kisfiú) bomba, az első atombomba, amit valaha bevetettek háborúban.

Az eget hirtelen vakító villanás szelte át, amelyet Yamaguchi később „a magnézium villanásához” hasonlított. Csak annyi ideje volt, hogy bevesse magát egy árokba, mielőtt fülsiketítő robbanás hallatszott volna.

A robbanás lökéshulláma felkapta Yamaguchit a földről, a levegőbe röpítette, mint valami tornádó, és végül egy burgonyaföldön ért földet.

„Nem tudtam, mi történt. Azt hiszem, néhány percre elájultam. Amikor kinyitottam a szememet, minden fekete volt körülöttem, és nem sokat láttam. Olyan volt, mint amikor éppen elkezdődik egy film a moziban.” – mesélte később a férfi a The Times-nak.

Yamaguchi, aki alig 3 kilométerre volt a robbanás epicentrumától, látta felemelkedni a gomba alakú felhőt a város fölött. Az arca és alkarja súlyosan megégett, és mindkét dobhártyája beszakadt.

Yamaguchi kábultan járta be a Mitsubishi hajógyár maradványait, és további két túlélőre bukkant. Az éjszakát egy óvóhelyen töltötték a közelben, majd augusztus 7-én a vonatállomás felé vették az irányt, mert úgy hallották, hogy a robbanás ellenére a vonatok még mindig járnak.

A táj apokaliptikus látványt nyújtott. Minden csupa hamu volt, és a robbanásban körülbelül 80 ezren haltak meg.

Tsutomu Yamaguchi vonatra szállt, és hazatért Nagaszakiba, ahol a felesége és a fia vártak rá.

Gombafelhő Hirosima (balra) és Nagaszaki (jobbra) fölött

A második atomtámadás – Nagaszaki

Yamaguchi augusztus 8-án reggel érkezett meg Nagaszakiba, ahol azonnal kórházba ment, hogy ellássák a sérüléseit.

Az orvos, aki ellátta őt, annak idején az osztálytársa volt, de Yamaguchi égési sérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem ismerte fel őt. Még a családja sem ismerte fel a férfit.

Annak ellenére, hogy alig bírt lábra állni, augusztus 9-én reggel mégis felkelt, és bement a Mitsubishi irodájába, hogy jelentést tegyen a Hirosimában történekről. Még mindig nem volt világos, hogy pusztíthatott el egyetlen bomba egy egész várost.

Yamaguchi éppen megpróbálta leírni a történteket, amikor újabb hatalmas villanást látott az ablakból. A földre vetette magát, mindössze pillanatokkal azelőtt, mielőtt a lökéshullám betörte volna az ablakokat, és az üvegtörmelék ellepte volna az egész irodát.

„Azt hittem, hogy a gombafelhő követett engem Hirosimából.” – mesélte később a The Independentnek.

A Fat Man, vagyis a kövér ember, a Nagaszakira dobott bomba, még az elsőnél is erőteljesebb robbanást okozott. Az acéllépcsőknek és az épület erős szerkezetének köszönhetően a bent tartózkodók túlélték a robbanást.

Tsutomu Yamaguchit három napon belül másodjára érte az a szerencsétlenség, hogy egy nukleáris támadás közvetlen közelében tartózkodott. Ugyanakkor másodjára volt olyan szerencsés, hogy túlélje a robbanást.

Fotó: YouTube

Tsutomu Yamaguchi élete a két atomtámadás után

Miután kijutott az iroda romjai közül, Yamaguchi átrohant a bomba által elpusztított városon, hazafelé véve az irányt, hogy megkeresse a feleségét és a fiát.

Nyilvánvalóan a legrosszabbtól tartott, különösen, amikor látta, hogy a házuk nagy része összeomlott.

Szerencsére azonban mind a felesége, mind a kisfia életben voltak, és csak kisebb sérüléseket szenvedtek. Yamaguchi felesége elment otthonról, hogy kenőcsöt keressen férje égési sérüléseire, és a robbanáskor egy alagútban találtak menedékre.

Ez a sors újabb furcsa fordulata volt. Ha Yamaguchi nem sérült volna meg a hirosimai robbanásban, könnyen megtörténhet, hogy a családja belehalt volna a Nagaszakit ért támadásba.

A következő napokban a Yamaguchit ért dupla adag sugárzás elkezdte éreztetni a hatását. Kihullott a haja, a sebei kezdtek elüszkösödni, és folyamatosan hányt.

1945. augusztus 15-én Yamaguchi és a családja egy óvóhelyen voltak, amikor Hirohito japán császár egy rádióadásban bejelentette Japán kapitulálást.

„Nem éreztem semmit. Nem éreztem sem sajnálatot, sem örömet. Nagyon beteg voltam, lázam volt, és nem tudtam enni. Azt hittem, hogy hamarosan átlépek a túlvilágra.” – mesélte a The Times-nak.

Sok más áldozattal ellentétben, akik sugárfertőzést kaptak, Yamaguchi fokozatosan mégis felépült, és viszonylag normális életet élhetett.

Fordítóként szolgált Japán amerikai megszállása alatt, majd később visszatért dolgozni a Mitsubishi gyárába.

Feleségével még két gyerekük született, két kislány, és a nukleáris leszerelés nagy szószólója lett.

Tsutomu Yamaguchi 2010-ben, 93 éves korában halt meg, gyomorrákban.