Menü Bezárás

Vietnámi balzsam – amit mindenki ismer, de kevesen tudják, mi mindenre jó

Érdemes mindig magadnál tartani egyet.

A kínai boltokban a pénztár mellett mindig találsz kicsi fém tégelyes gyógykenőcsöt. Van, amikor ajándékba adják, de ha fizetni kell érte, akkor sem drága, 100 Ft körül van az ára.

Felsorolni is nehéz, hogy mennyi mindenre jó: reuma, megfázás, izomfájdalom, sportsérülés, rovarcsípés esetén is használható. Reumás panaszokra elsősorban a vörös balzsam javasolt. Megfázásos tünetekre (nátha, torokfájás, köhögés, hörghurut) elsősorban a fehér javasolt.

Sokan esküsznek arra is, hogy fogfájásra is tökéletes. Ilyenkor az ínyünket kell bekenni a fájó fog környékén, és pillanatok alatt kihúzza a fájást.

A kámfor tartalmú balzsam valóban „átmeneti enyhülést” nyújthat az izomfájdalmak esetében, mivel a vegyi anyag tartalma „ellenirritáló” hatást vált ki. Valójában tehát irritációt okoz az alkalmazás helyén, ezáltal enyhíti a fájdalmakat a bőr alatt, ahol például a feszült izomcsoport található.

A mentol és a mentaolaj, az ilyen balzsamok két másik általános alkotóeleme, amelyek szintén ellenirritáló hatással rendelkeznek. Mindezek kombinációja, valamint néhány további illóolaj, mint például a fahéj és a szegfűszeg, valóban eredményesen enyhítik a problémákat, ám a valós fájdalmakat nem gyógyítják meg csupán elnyomják a tüneteket.

Fontos: használat után alaposan moss kezet, mert véletlenül a szembe kerülve nagyon csíp! Forrás