Menü Bezárás

10 kérdés – általános iskolai tananyag. Igaz vagy hamis?

Lássuk, mire emlékszel a tankönyvekből!

Annyi évet töltünk az iskolában, mégis rengeteg olyan ismeret van, ami teljesen idegenül cseng az évtizedek távlatából. Lássuk, mit válaszolsz ezekre a főleg természettudományi kérdésekre! A fő kérdés mindenhol ugyanaz: igaz vagy hamis az állítás? Megfejtések a legutolsó kép alatt!

Megoldások

1. HAMIS – Még a nagy égitestektől távol is létezik a gravitáció a világűrben, habár elég kis mértékben.

2. HAMIS – A rágógumi összetevői teljesen ártalmatlanok az emberre. Habár a fő összetevő nem emészthető, az is pár nap alatt végigmegy a tápcsatornán és természetes úton kiürül a szervezetből.

3. HAMIS – A lonsdaleit nevű szénmódosulat, amit meteorit becsapódások helyszínén találtak, elméletileg sokkal keményebb a gyémántnál. Az egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy gyakorlati síkon ezt még nem sikerült bizonyítani.

4. HAMIS – Valójában a kaméleonok a ‘lelkiállapotuk’ és a környezet hőmérsékletének függvényében változtatják a színüket.

5. HAMIS – Az emberi nyelv bármely területe képes az összes íz megkülönböztetésére.

6. HAMIS – A legutóbbi tudományos kutatások azt támasztják alá, hogy nincs olyan ember, akinek egyik agyféltekéje fejlettebb lenne, mint a másik. Ráadásul, a felsorolt tulajdonságokért felelős területek az agy két része között egyforma arányban oszlanak meg.

7. HAMIS – Az antibiotikumok a baktériumokat ölik meg. Teljesen felesleges tehát vírusos fertőzésre antibiotikumot szedni.

8. HAMIS – Természetes folyamat, hogy egyes idegsejtek elhalnak, míg máshol újak keletkeznek.

9. HAMIS – A villanykörtét magát már előtte feltalálták, ő potom áron vette meg a jogokat a feltalálótól. Amit ő adott hozzá, az a felfedezés, hogy melyik anyagtól tud az izzó egyenletes és hosszan tartó fényt kibocsájtani.

10. IGAZ – Az újszülötteknek több olyan csontjuk is van, amely felnőtt korukra összenő, elég csak a jól kitapintható koponyacsontokra gondolni. Míg egy felnőtt embernek 206 csontja van, addig a kisbaba 270 csonttal jön a világra.