Menü Bezárás

10 testi tünet, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni

Testünk jelzései, melyeket soha ne hagyjunk figyelmen kívül!

Testünk sajátos módon képes “beszélni” hozzánk, jelezni, ha valami nincs rendben, ezért nagyon fontos, hogy ezeket a jelzéseket komolyan vegyük.

Íme néhány ezek közül a jelzések közül!

1. Rózsaszín bőr a lábakon. A bőrápolási termékek sok esetben a “baba-bőrt” ígérnek használatuk során, de ha lábunkon rózsaszín, vékony és repedezett a bőr, akkor minél hamarabb végezzünk vérvizsgálatot a vércukor színt tekintetében. Ez a tünet ugyanis anyagcserezavarra utalhat, ezért forduljunk endokrinológushoz.

2. Szorító érzés észlelése esetén, melyet úgy érzünk, hogy a teljes testünkre kihat, szintén forduljunk neurológushoz, mert ez a szklerózis multiplex jele is lehet.

3. Ritkuló szemöldök esetén keressük fel az endokrinológust, mivel ez pajzsmirigy problémára utaló jel is lehet.

4. Ha minden ok nélkül püffedtek a lábujjak az ízületi gyulladással járó psoriasisra utaló jel lehet, ezért mihamarabb keressünk fel egy reumatológust.

5. A hirtelen ránk törő étvágytalanság ugyancsak anyagcserezavarra utaló jel is lehet és ha ez refluxszal is társul, akkor keressünk fel minél előbb egy gasztroenterológust.

6. Bőrünk viszketése a diabétesz jele is lehet. Ha a viszketést nem rovarcsípés, vagy egy bizonyos kozmetikum használata okozza, forduljunk endokrinológushoz.

7. Ha nem toleráljuk a bezártságot, a tömeget, és inkább a szabadban töltenénk minden időnket, ez lehet egy esetleges szívelégtelenség vagy pajzsmirigy alul működés jele is, ezért keressük fel az endokrinológust.

8. Hogyha nyáron is fázunk, amikor másnak melege van, ez ugyancsak a pajzsmirigy alulműködés jele lehet, forduljunk endokrinológushoz.

9. Ha azon kapjuk magunkat, hogy egyre inkább örömet okoz egyes tárgyak ellopása, ez a demencia első tünete is lehet. Ilyenkor ajánlott egy terapeuta, neurológus vagy pszichiáter azonnali felkeresése.

10. A körmök elváltozásai, ami az alakjukat és a vastagságukat tekinti szívproblémára utalhatnak. Ez a tünet azonban egy teljes körű kivizsgálást igényel, ezért forduljunk egy terapeutához, illetve kardiológus szakemberhez.