Menü Bezárás

7 betegség, amit a bánat és a szenvedés okoz – Hogyan és hová rejti a lélek a fájdalmat?

Ép testben ép lélek, tartja a közmondás. És mint tudjuk, ennek a bölcsességnek valóban megvan a tudományos alapja. A testünk ugyanis egy tökéletes gépezet, mely olajozottan működik mindaddig, míg valami ki nem billenti őt a fizikai egyensúlyából. Merthogy a testünk a létezésünk egyetlen megfogható, fizikai formája, melyet a szellemünk és a lelkünk teszi egésszé, teljessé.

A test-szellem-lélek egységét könnyen megbonthatják a mindennapi élet problémái, a munkahelyi stressz, a családunkért vállalt felelősség. Bármennyire legyen is erős ez az egység, az állandó kihívások, az érzelmi hullámvasutak előbb-utóbb csak megtalálják rajta a rést, és valódi fizikai problémákat, egészségügyi panaszokat okoznak.

Sok kutató azon a véleményen van, hogy a szomorú lélek okozta betegségek a leggyengébb rendszerünkben és szerveinkben jelentkeznek, az életmódunk és az örökletes hajlam egyik következményeként. Amit általában pszichoszomatikus betegségnek nevezünk, az egy úgynevezett idegrendszeri zavar.

Ez a betegség általában azért alakul ki, mert a lélek elrejti a bánatát, és egy szeretett személy elvesztése során például a felszínre tör.

Íme a 7 klasszikus pszichoszomatikus betegség, amelyeket Franz Alexander amerikai pszichoanalitikus még 1950-ben azonosított:

  • magas vérnyomás,
  • gyomorfekély,
  • bronchiális asztma,
  • neurodermitisz (ekcéma),
  • pajzsmirigy túlműködés,
  • fekélyes vastagbélgyulladás,
  • reumás ízületi gyulladás.

Azóta sok minden változott, így a pszichoszomatikus betegségek listája is, amely kiegészült olyan további egészségügyi panaszokkal, mint az alvászavar, pánikbetegség, szívinfarktus, rák, menstruációs zavarok, irritábilis bél szindróma, elhízás, bulimia, anorexia, depresszió, és még sorolhatnánk.

A sebzett lélek meglepő fizikai tüneteket tud generálni, melyek orvoslásában nem elég a konkrét fiziológiás okot kezelni, hanem meg kell találni a pszichés kiváltó tényezőt, és azt is meg kell szüntetni.

Egyes orvosok szerint a pszichoszomatikus betegségek kezelésében elengedhetetlen a pszichoterapeuta segítsége, de ez csak segédeszköz. Elsősorban mi magunk kell gondoskodnunk arról, hogy meggyógyítsuk a lelkünket.

A stresszmentes élet egy álom, és sosem lesz valóság. Tehát ha ettől várjuk a megoldást, nem fogjuk elérni. A szervezetünk stresszre adott reakciója valójában normális. Csupán azt kell kordában tartanunk, mennyire engedjük be ezt a romboló érzést az életünkbe.

A pszichoszomatikus betegségekben szenvedő emberek évek óta hordozzák lelkükben a betegséget okozó érzelmeket anélkül, hogy ezt észrevennék.

Íme néhány tipp, hogy megszabaduljunk ezektől a negatív érzelmektől:

1. Ne tartsd magadban a negatív érzéseket, és ne menekülj a problémáid elől. Kérj inkább (szakmai) segítséget, hogy letehesd a válladról a terhet.
2. Oldd a stresszt hosszú, aktív sétákkal, kertészkedéssel, sporttal. A legjobb kezelés a testmozgás.
3. A feszült pillanatokban vesd be a légzéstechnikát, ez segít ellazulni.
4. A kiegyensúlyozott étrend ugyanilyen fontos, mert ez segít megszabadulni számos betegségtől. Fogyassz rendszeresen triptofánt tartalmazó ételeket, mint például halat, húst, túrót, gombát.

De ne feledd: ha a betegség már aggasztó tüneteket produkál, fordulj szakorvoshoz, és a helyzet megoldása érdekében keress fel egy pszichoterapeutát is. Forrás