Menü Bezárás

7 dolog, ami miatt szófogadatlan a gyerek, de ezen lehet változtatni!

Sok esetben a szülők azzal a problémával szembesülnek, hogy a gyerek egyszerűen kezelhetetlen, nem fogad szót. Ilyenkor általában kiabálunk a gyerekkel, próbáljuk elmondani neki, hogy ilyen módon nem lehet viselkedni, pedig először a saját viselkedésünket kellene átgondolni.

Ma bemutatjuk nektek azt a 7 tipikus hibát amelyeket a szülők elkövetnek a gyereknevelésben.


1. A szülők fenyegetik a gyereket

Amikor a gyerek veszekszik a szülővel, annak az oka általában a szülő által kimondott fenyegető mondatok. Ha nem viselkedsz rendesen akkor nem foglak szeretni…

A gyerekek megérzik amikor hazudunk nekik, ha becsapjuk őket, akkor nem fognak máskor sem hinni nekünk, a szülőket hazugnak könyveli el a gyerek, az ő viselkedése pedig egyre rosszabb lesz. A legjobb, ha azt mondjuk a gyereknek, hogy nagyon szeretlek, de nem tetszik ahogyan viselkedsz.
2. Kevés figyelmet szentelünk a gyereknek

A szülők reggeltől – estig dolgoznak azért, hogy a gyereknek mindene meglegyen, a legdrágább játék, a legújabb típusú mobiltelefon és a köszönet helyett csak könnyeket és követelőzést kapnak a gyerektől. Ha egy gyerek nem kap elég figyelmet, akkor megtalálja annak a módját, hogyan legyen szófogadatlan. A gyereknek nem ajándékok kellenek, hanem azt akarja, hogy a szülők figyeljenek rá és több időt töltsenek vele.

A szeretet nem az ajándékokból áll, hanem abból, hogy odafigyelünk a gyerek érzelmeire, törődünk vele és érdekel bennünket mi történik vele.
3. A szülők parancsolgatnak a gyereknek

Ha a szülők parancsoló hangon beszélnek a gyerekkel, akkor megmakacsolja magát, így jelzi, hogy ő is egy ember.

Másrészt pedig az sem biztos, hogy egy szülőnek mindig igaza van, mert a szülőknek is meglehetnek a gyerekkori traumáik és ebből kifolyólag helytelen lehet a véleményük bizonyos dolgokról.
4. A szülők jobban figyelnek a kisebbik testvérre

A szülők sok esetben elkövetik ezt a hibát, úgy ahogy már a 2-es pontban említettük a gyerek nem kap elég figyelmet és akkor  azt gondolja, ha nekem nem jó akkor, nektek is rossz kell legyen.
5. A szülők bírálják a gyereket

Nem szép amit csinálsz, ez nem rajz, ez firkálgatás. Az írásod nagyon csúnya, ezek a tipikus hibás kijelentések a szülők részéről.

Ha így beszélünk a gyerekkel, akkor nem lesz önbizalma és abban a hitben fog élni, hogy ő semmire sem jó.
6. A szülők rossz példát mutatnak a gyereknek

A szülők elkésnek a munkahelyükről, káromkodnak, csúnyán beszélnek a villamoson, autóbuszon utazva nincsenek tekintettel a körülöttük lévő emberekre.

A gyerekek észreveszik ezeket a dolgokat és megismétlik a szülők viselkedését, hiszen a gyerek a szülők tükre.
7. A szülők igazságtalanul vitatkoznak a gyerekkel

Sok szülő azért veszekszik a gyerekével, mert problémája van a munkahelyén és otthon a gyereken vezeti le a stresszt. Később próbálja a gyereket édességgel kárpótolni. A gyerek nem érti az ilyen viselkedést, nem tudja, hogy mit hibázott miért veszekedtek a szülők vele, hiszen megcsinálta a házi feladatát és a szemetet is levitte, és még a szobájában is rendet rakott.

Ugye, hogy sokan magatokra ismertetek? Próbáljatok meg változtatni magatokon és a viselkedéseteken és akkor a gyerek is változni fog.