Menü Bezárás

Mihail Litvak pszichológus: Mi a nők legnagyobb gondja az életben?

Az utóbbi években készített statisztikák a házasságról szinte katasztrofálisak, a válások száma majdnem megegyezik a házasságkötések számával.

A pszichológusok véleménye szerint ez azért van így, mert sokan különböző komolytalan okokból kifolyólag kötnek házasságot félretéve a legfontosabb dolgot azt, hogy családot építsenek fel.

A közismert pszichoterapeuta Mihail Litvak a következőket mondta egy interjúban:

– Nemrég azt mondta, hogy nincsenek boldog házasságok.

– Van, de nagyon kevés. Kutatásom során számtalan családot sikerült felkeresnem, de közülük csak néhány tíz él boldog házasságban.

– Mi az oka a rengeteg válásnak, az emberek nem jól választják ki a partnereiket?

– Ez a dolog azért történik mert az emberek nincsenek helyesen nevelve, nem arra vannak tanítva, hogy helyesen keressenek párt. Végeztem egy felmérést, a nők hetvenöt százaléka a szerelmet ezzel asszociálja: “Nem tudok élni nélküled”. A helyes kifejezés pedig “Gyere próbáljunk meg együtt felépíteni valamit”, de ez a kifejezés senkinek sem tetszett.

– Mi a szerelem?

Az érdeklődés megnyilvánulása a szerelem fejlődéséhez. Sokan azt mondják: Nincs kit szeress. A kérdés pedig az, hogy te tudsz szeretni?

– Mi történik a szerelemmel egy idő után?

– Egyre erősebb lesz.

– Mi a különbség a házasságra nevelésben a nők és a férfiak között?

– A férfiak és a nők ugyanolyannak látják a házasságot. Hol láthatunk igazi férfiakat és igazi nőket? A férfi férfivá kell váljon, a nő pedig nővé, majd csak ezután lehet felépíteni egy kapcsolatot.

Kanadai kutatók szerint 4 olyan dolog van amitől egy házasság erőssé válik: közös nézőpont, közös gasztronómiai ízlések, sok ölelés és beszélgetés.

– Melyek azok a nők akiket a férfiak nem hagynak el? Azok a nők akik szépek, jók vagy okosak?

– Azok a nők akik fizikailag egészségesek, spirituálisan fejlettek és anyagilag függetlenek. A mai nők egy része önkínzó. Ők elsősorban olyan férfiakat választanak, akiket nevelni kell. Másodsorban pedig egy alkoholista férjjel élnek. Akkor szeretnek amikor sérültek. Nem mindig van így, de általában ez jellemző.

– Sokan azt kérdezik, mi a valódi szerelem ismérve?

Egyszerű: a kommunikálásukból, a gesztikulálásukból, az öltözködésből már tudhatjuk, hogy valaki tetszik-e nekünk.

Csak azoknak az embereknek kellene összeházasodniuk akik már érettek erre a dologra. Ha megromlott a házasság akkor pedig el kell válni és mást kell keresni. Még valami, napjainkban minden fiatal lány gazdag férfihoz szeretne feleségül menni, ehhez az kellene, hogy a hölgy is gazdag legyen. Nálunk a fiatal lányok többsége azt gondolja, hogy kell keressen egy gazdag férfit aki eltartja őt. Viszonzásképpen pedig vigyáznak a házra és csinosak lesznek. Vannak olyan férfiak is akik gazdag nőt keresnek, de ők egyedül nem akarnak fejlődni. Azok a személyek akik normális kapcsolatban akarnak élni nem töltik az idejüket ilyen dolgokkal.

– Létezik még az a felfogás is, hogy a nőnek inspirálnia kell a férfit, jó és kényelmes körülményeket kell biztosítani a számára és a férfi árnyékában kell maradni.

– A nő a gondoskodó. A férfi és a nő mindig ott van egymásnak, később is, amikor a gyerekek már felnőnek. A gondoskodás nem arról szól, hogy háttérbe kell szorulni.

A gyerekek 18 – 20 éves korukban elhagyják a szülői házat. A férfi és a nő közelebb állnak egymáshoz, a gyerekek csak időlegesek. Mindennél jobban szereted, de tudatában vagy a valóságnak.

– A végén pedig a házasságról

Sokaknak az a véleménye, hogy a házasság mint olyan már nem népszerű, a jövőben alternatív formák lesznek. Az alternatív házasságok (élettársi viszony) nem olyan rosszak.

Egy pecsét az útlevélben semmi változást nem jelent egy intelligens ember számára. Ha normális kapcsolatot akartok, akkor építsétek fel azt olyanra amilyenre szeretnétek.