Menü Bezárás

Celine Dion könnyek közt beszélt arról, hogy úgy érzi, a teste elhagyja őt, miközben a betegsége ellen küzd

Celine Dion érzelmesen megnyílt a stiff person szindrómával kapcsolatban és könnyes szemmel vallotta be, hogy „úgy érzi, a teste cserbenhagyja őt”.

A kanadai énekesnő egy interjúban nyíltan beszélt a ritka autoimmun neurológiai rendellenességgel folytatott folyamatos küzdelméről, amelyet közel két évtizeden át titkolt rajongói elől.

Az 56 éves énekesnő bevallotta, hogy 17 évig titkolta a betegséget a rajongói elől, mielőtt végre nyilvánosságra hozta volna azt. Bevallotta, hogy nem tudta elviselni, hogy „hazudott” a rajongóinak, és idővel túl nagy lett rajta a nyomás emiatt.

A Today show műsorvezetőjének, Hoda Kotb-nak adott exkluzív interjú előzetesében a sztár azt mondta: „Fel kellett nevelnem a gyerekeimet, el kellett rejtőznöm, meg kellett próbálnom hősnek lenni – miközben éreztem, hogy a testem cserbenhagy. A saját álmaimba kapaszkodtam.”

Celine Dion végül 2022-ben árulta el a rajongóinak, hogy egy degeneratív betegséget diagnosztizáltak nála, amely az izmok merevségével, görcsösségével jár, és a betegek fokozatosan „élő szobrokká” válnak, elveszítve a járás, illetve a beszéd képességét.

A stiff person szindróma tipikus tünetei közé tartozik az izommerevség és a kontrollálhatatlan görcsök. Bár már évek óta küzdött az állapottal, eltartott egy ideig, mire sikerült a végére járnia a tüneteknek.

„Nem tudtuk, hogy mi történik velem. Nem szántam rá időt… Meg kellett volna állnom, időt kellett volna szánnom arra, hogy rájöjjek. És mintha ez nem lett volna elég, a férjem is az életéért küzdött” – magyarázta az énekesnő.

Celine kifejtette, hogy akkoriban csak az foglalkoztatta, hogy néhai férje, René Angélil gégerákkal küzdött, amiben később, 2016-ban tragikus módon elhunyt.

„17 éve tartott a betegség, és nem tudta, mi a baj, és aggódott. A hangja elment, a teste cserbenhagyta, megbotlott és elesett, ezek a dolgok állandóan megtörténtek” – mondta a Today show műsorvezetője a világsztár állapotáról.

Miközben a betegséggel küzdött, megpróbált továbbra is énekelni, de ez végül annyira megterhelővé vált, hogy kénytelen volt lemondani az összes 2022-es fellépését, és legalábbis egy időre szünetet tartani.

Elmondta, hogy a betegséggel való küzdelem közben a színpadon énekelni olyan érzés volt, mintha „valaki fojtogatná”, vagy nyomást gyakorolna a gégéjére. De a betegség nem csak a hangjára volt hatással, hanem érezte az izomgörcsöket a hasában, a gerincében és a bordáiban is, és elárulta, hogy bordatörést is szenvedett az állapot miatt.

Betegsége súlyossága ellenére Celine elmondta, hogy a nemzetközi stiff person szindróma tudatossági nap tiszteletére szeretne újra színpadra állni.

„Életem egyik legnehezebb tapasztalata volt, hogy megpróbáltam legyőzni ezt az autoimmun betegséget, de továbbra is eltökélt vagyok, hogy egy nap újra színpadra álljak, és a lehető legnormálisabb életet éljem. Mélységesen hálás vagyok a szeretetért és a támogatásért a gyerekeimtől, a családomtól, a csapatomtól és mindannyiótoktól” – írta egy  Instagram bejegyzésben.