Menü Bezárás

A 102 éves orvos, aki még mindig dolgozik, még legalább 10 évig szeretne aktív maradni

A 102 éves orvos előrehaladott életkora ellenére is igyekszik folytatni a hivatását. Bár már nem praktizálhat, aktív életmódot folytat, és próbálja verbálisan segíteni a betegeit.

Gladys McGarey szakképzett orvos és szülésznő, így pályafutása során több ezer baba születésének lehetett szemtanúja szerte a világon. Ugyanakkor a gyászt is megtapasztalta: az évek során elveszítette férjét és öt gyereke közül is néhányat.

Most egyik lánya otthonában él Arizona államban, és kidolgozott egy 10 éves tervet, amit egy jól bevált, mindennapos rutin betartásával igyekszik megvalósítani. Minderről legújabb, The Well-Lived Life című könyvében is beszámol.

Bár már nincs praktizálási engedélye, nem akarja abbahagyni a munkát, ezért megosztja a hosszú évek során szerzett tapasztalatait másokkal. McGarey a legtöbb napját ugyanazzal az egyszerű rutinnal kezdi: felkel, reggeli imával köszönti az új napot, lemegy a földszintre és mazsolás müzlit valamint szilvalevet fogyaszt reggelire.

Ebédre általában egy salátát, vacsorára pedig levest eszik. Azt mondja, az ő esetében bevált ez a rutin, márpedig fontos, hogy mindannyian megtaláljuk azt, ami megfelel nekünk, és ez alapján alakítsunk ki egy rutint.

A 102 éves orvos, aki még mindig dolgozik, még legalább 10 évig szeretne aktív maradni
Gladys McGarey

Hogy lefoglalja valamivel a kezét, minden nap köt. „Már nem tudok különösebb mintákat kötni, mert túl gyenge hozzá a szemem, de apróságokat kötök, amiket aztán elajándékozok, és ez lefoglalja a kezemet. Ha nem kötök, akkor csak a telefonomat babrálom, és ettől csak feszült lesz az ember” – magyarázta.

Emellett még mindig ad tanácsokat, és hű marad a holisztikus gyógyászati megközelítéshez, amelyet az 1970-es években segített népszerűsíteni az Egyesült Államokban. McGarey úgy véli, hogy a gyógyuláshoz elengedhetetlen az egész ember kezelése, figyelembe véve a mentális és szociális állapotát, valamint a testi tüneteket is.

Amikor éppen nem köt vagy konzultál, McGarey hangoskönyveket hallgat vagy beszélget a barátaival, mivel a szakértők szerint az emberi kapcsolatok is kulcsfontosságúak a boldogsághoz, és abban is segíthetnek, hogy hosszabb legyen az élettartamunk.

Nemrégiben őssejt-infúziót kapott, ami szerinte sokat javított a vitalitásán, bár a tudósok egyelőre nem tudták bizonyítani, hogy ez a gyakorlat valóban segítene lelassítani az öregedési folyamatot.

A 102 éves orvos, aki még mindig dolgozik, még legalább 10 évig szeretne aktív maradni
Gladys McGarey

McGarey szerint kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk az alapvető célunkat, küldetésünket, aminek elérésére egész életünkben törekedhetünk. Ő maga abban találta meg ezt a motivációt, életkedvet, hogy megpróbál módot találni arra, hogy élhetnének együtt és gondoskodhatnának egymásról az emberek.

Saját 10 éves terve – véleménye szerint mindenkinek rendelkeznie kellene egyel – egy olyan falu létrehozására összpontosít, ahol mindenki harmóniában élhet együtt az újszülöttektől az idősekig, és az emberek gondoskodnának egymásról.

„Egy 10 éves terv mindennek helyet ad. Elég messzire nyúlik a jövőbe, hogy aktívan tartsa az életerőnket. Mégis elég közel van ahhoz, hogy elérhessük, hogy újból tervezni kezdjünk” – magyarázta a könyvében.

McGarey nem aggódik amiatt, vajon mikor jár le az idő, ami megadatott neki a Földön, ehelyett arra irányítja a tekintetét, ami ezután következik, és hisz benne, hogy még mindig van tennivalója ezen a világon.