Menü Bezárás

A gombaellenes hatásokkal rendelkező koriander

A koriandert önmagában is fogyasztjuk, nagyon kellemes ízt kölcsönöz egyes húsételeknek, illetve saláták készítésénél is bátran felhasználhatjuk. A koriandert fogyaszthatjuk nyersen, önmagában, de teát is készíthetünk belőle, illetve a gyógynövény kapszula és kivonat formájában is megvásárolható.

Sok embernek vigyáznia kell a sófogyasztással. Amennyiben nem szeretnénk túl sok sót bevinni a szervezetünkbe, úgy próbáljuk az ételeinket korianderrel ízesíteni, mivel hasonló ízesítő hatásai vannak, mint a sónak.

A korianderrel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyszerű rákellenes hatásokkal rendelkezik. A kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy a koriander nagyon előnyös lehet a prosztatarák megelőzésében. Egy kutatásba olyan férfiakat vontak be, akik ebben a betegségben szenvedtek. Korianderkivonatot kaptak több hónapon keresztül. A kutatás végén megállapításra került, hogy a koriander jelentősen csökkentette a tumor növekedését és a ráksejtek szaporodását.

Egy másik kutatás pedig azt állapította meg, hogy a koriander védelmet jelenthet a mellrák kialakulása ellen, hiszen csökkenti a szervezetben az oxidatív stresszt, amelyről köztudott, hogy jelentősen megnöveli a szabad gyökök számát és ez krónikus gyulladáshoz, majd akár rákos betegségekhez is vezethet.

A koriander nemcsak a gyulladást csökkenti eredményesen, hanem a fájdalmat is enyhíteni tudja.

A fűszernövényt akár migrénes fejfájás miatt is alkalmazhatjuk. Egy kutatásba migrénes fejfájással küzdő embereket vontak be. Az embereket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai csak migrén elleni gyógyszert kapott, míg a másik csoport tagjai migrén elleni gyógyszert és korianderkivonatot is szedtek. A vizsgálat végeztével bebizonyosodott, hogy azoknál a vizsgálati alanyoknál csökkent jelentősen a migrén, akik a koriander és a gyógyszer kombinációját kapták.

A koriander gombaellenes hatása is kiemelkedő. Elsősorban a Candida albicans nevű gombatörzs ellen jelenthet hathatós védelmet. A gombaellenes hatása legfőképpen olaj formájában nyilvánul meg ennek a gyógynövénynek.

Mivel a koriandernek nem csak a gombaellenes, hanem az antibakteriális hatása is kiemelkedő, így még élelmiszer-tartósítóként is megállja a helyét.

A gyógynövény tápanyagokban is gazdag. Megtalálható benne a K-vitamin, a kolin, a mangán, a kálium, a folsav, a lutein és a zeaxantin.