Menü Bezárás

A gyermekorvos szerint a gyerekeknek 3 éves korukig az édesanyjukkal kell aludniuk

A gyermekorvos szerint a gyerekeknek 3 éves korukig az édesanyjukkal kell aludniuk

Dr. Nils Bergman, a dél-afrikai Fokvárosi Egyetem munkatársa szerint a csecsemőknek a születés utáni első hetekben az anyjuk mellkasán kell aludniuk, majd legalább 3 éves korukig az anyjuk ágyában kell hagyni őket.

A szakember szerint az egészséges újszülötteknek “legalább” három-négy éves korukig egy ágyban kell aludniuk az anyjukkal. A dél-afrikai orvos kutatását sokan “képtelenségnek” és “nonszensznek” nevezték.

Dr. Nils Bergman kutatásában 16 csecsemő alvási szokását, viselkedését és a környezettel való interakcióját vizsgálták, mely szerint kiderült, hogy az édesanyával való együttalvás mennyire jó hatással van a gyerekek fejlődésére – írja a Cambridge News.

Kiderült, hogy amikor a csecsemők az édesanyjuk mellett aludtak, a szívük háromszor kevesebb stressznek volt kitéve, mint amikor egyedül aludtak. Abban a pillanatban, amikor a csecsemők átkerültek a kiságyukba, sokkal nyugtalanabbul aludtak, és másnap is nyűgösebbek voltak.

A csecsemők agya sokkal kevésbé tudott megfelelően átmenni az alvás fázisain. A kiságyban hagyott kísérleti alanyok kevesebb mint felének sikerült egyáltalán nyugodtan aludnia.

Ez azt jelenti, hogy az alvásminőségük sokkal rosszabb volt, mint azoké, akik az anyjukkal aludtak.

Ez a tanács ellentmond számos szakértő véleményének, akik aggodalmukat fejezték ki a szülőkkel egy ágyban alvó csecsemőkkel kapcsolatban, mivel szerintük nagyobb a fulladás veszélye.

“Amikor a csecsemők megfulladnak és meghalnak álmukban, nem az anyjuk jelenléte a hibás. Ez más dolgok miatt van: mérgező füst, alkohol, cigaretta, nagy párnák és veszélyes játékok” – mondja Dr. Bergman.