Menü Bezárás

A Japán kormány 4 napos munkahetet szeretne bevezetni

A Japán kormány legújabb javaslatával arra támogatná a vállalatokat, hogy engedélyezzék a munkavállalók számára a 4 munkanapból álló hetet. A nemrég napvilágot látott javaslattal a kormány azt célozza meg, hogy az ország munkavállalói végre megtalálhassák a rég áhított egyensúlyt a magánélet és a karrier között.

A Japán kormány 4 napos munkahetet szeretne bevezetni

Ismervén Japán szorgalmas munkaerőpiacát, a legtöbb munkavállaló rendszeresen túlórázik, van, aki csak a munkájának él, ám ez az áldozat sokszor az egészségükbe, vagy akár a ki nem fizetett túlórákba is kerülhet.

Ám a Japán kormány most ezen próbál meg változtatni, arra biztatja polgárait, hogy a munkájuk mellett végre minőségi időt szánjanak magukra

Itt az idő a családalapításra

Habár a világjárvány már jócskán fellazította Japán merev munkakultúráját, hiszen sok cég megengedte alkalmazottainak, hogy távmunkában dolgozhassanak, a kormány a javaslat révén azt reméli, hogy a születési arány is elkezd felfelé ívelni, hiszen a múlt évben Japán negatív rekordot döntött az újszülöttek csekély számával.

A kormány érvelései alapján a 4 napos munkahét segítségével a családoknak több ideje jut arra, hogy figyeljenek egymásra, s azt remélik, hogy az egyre korosodó népesség végre felfrissülhet a megnövekvő gyermekvállalás révén.

Az, hogy a vállalatok alkalmazni fogják-e az új kormányjavaslatot még kérdéses, de mivel a pandémia alapjaiban rengette meg a munkaerőpiacot, talán itt lenne a legfőbb ideje annak, hogy Japán átszervezhesse a gazdaságát.

Forrás: DW Forrás