Menü Bezárás

A karma 12 törvénye: te sem tudod kikerülni vagy elrejteni, rád is hatással van!

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy „karma” a legtöbb ember sejti, hogy miről is van szó, ám nem biztos, hogy pontos tudással rendelkezünk ezzel a fogalommal kapcsolatban.

A karma szó a Szanszkrit nyelvből ered és jelentése cselekedet. A spirituális világ nézőpontjából kiindulva, legkönnyebben úgy határozhatjuk meg a karma szó jelentését, hogy minden cselekedetünk egy annak megfelelő következménnyel jár. Vegyünk csak egy konkrét példát: ha gonosz voltál valakivel, akkor valaki veled is gonosz lesz. A visszahatás ereje viszont nem mindig ugyanolyan mértékű, mint ami tőlünk származik.

A karmát nem lehet elrejteni, vagy nem lehet elhallgattatni. Előbb utóbb minden egyes energia kiegyenlítődik, és ahogyan a jó, úgy a rossz sem tart örökké.

A karma ezen a főbb jellemzői egészen a Hindu Aranyszabályokból eredeztethetőek. De nem csak ennyiből áll a karma működése. Ha még jobban szeretnéd megérteni, hogyan is működik, akkor most szintén a Hindu Aranyszabályok közül válogattuk ki a karma 12 legfőbb törvényét.

1. A növekedés törvénye

Mindannyian fejlődünk az életünk során. Ha nem haladsz az utadon előre, akkor a világ szemében nem fejlődsz. Tehát saját magunkat folyamatos fejlődésre kell intsük ahhoz, hogy a világ is sokkal jobb dolgokat tartogasson számunkra.

2. Az alkotás törvénye

Folyamatosan dolgoznunk kell magunkon és küzdenünk kell azokért a dolgokért, amelyeket el akarunk érni az életben. Ha nem alkotjuk meg a világunkat, akkor sosem teljesedhetünk ki. Ha pedig valami nem tetszik, változtass.

3. Az alázatosság törvénye

Nem hibáztathatunk másokat azért, amit magunknak csináltunk. Minden, ami velünk történik, a saját tetteinkből fakadnak. Még az életünk legrosszabb időszakai is azért fordulhatnak elő, mert a múltban valami rosszat követtünk el.

4. A figyelem törvénye

Minél inkább tudunk összpontosítani, annál inkább meghódíthatjuk a világot. Ha nem vagyunk képesek kiüríteni az elménket, akkor nem juthatunk messzire. Minél magasabb szinten elsajátítjuk a koncentráció képességét, annál könnyebb dolgunk lesz.

5. Az adás törvénye

Mindig merd megosztani másokkal a saját javaidat. A mai világban a nagyvonalúság mutatja meg a legjobban, hogy ki mennyit ér.

6. A kötődés törvénye

Mindannyian kapcsolatban állunk egymással. Az Univerzum számára mindannyian egyek vagyunk. Még az élet legapróbb formái is kulcsfontosságúak.

7. A felelősségvállalás törvénye

Mindannyian felelősek vagyunk az elkövetett cselekedeteinkért. A jót és a rosszat is egyaránt mi hozzuk létre. Felelősségteljesen hozd meg a döntéseidet.

8. Az itt és most törvénye

Mindannyian a jelen pillanatát kellene megéljük, hiszen a holnap bizonytalan, a tegnapon pedig már úgysem lehet változtatni. A jelen pillanata az, ami felett hatalmunk lehet, így hát használjuk ki a most varázslatos pillanatát.

9. Az ok és okozat törvénye

Ez a törvény nagyon sokak szerint a karma legnagyobb törvénye: azt kapjuk, amit adunk. Ha jót adsz a világnak jót kapsz cserébe. Így működik az élet.

10. A türelem és a jutalom törvénye

Ha nem vagy eléggé türelmes a mai világban, akkor sokszor csalódni fogsz. Ki kell várnod az megfelelő időt, hiszen mindennek meg van a maga tökéletes ideje. Ha pedig képes vagy erre, akkor a jutalom sem marad el.

11. A változás törvénye

A változás elkerülhetetlen így be kell fogadnod az életedbe, ha boldog akarsz lenni. Ne kérdőjelezd meg, csak hagyd, hogy sodorjon magával.

12. A jelentőség és az inspiráció törvénye

Minden, amivel kapcsolatba kerülünk az életünk során jól meghatározott jelentőséggel bír. Minden, amit teszel befolyásolja azt, aki vagy. Ha most épp nem látod az erdőtől a fát, az nem azt jelenti, hogy minden, ami most veled történik az értelmetlen.