Menü Bezárás

A koffein csökkentése enyhíti a szorongást és lassítja a bőröregedést?

Kávézni nagyon sokan szeretnek. Van, aki napi 5 kávét is jól bír, másnak napi egyetlen csészényi kávétól is heves szívdobogása van. Mindenképpen annyit fogyasszunk belőle, amennyitől még maximálisan jól érezzük magunkat.

A kávéval kapcsolatban is rengeteg kutatást végeztek. Nagyon sok pozitív hatása ismeretes, de negatívan is hathat az egészségre. Mutatjuk is, milyen negatív hatásait sikerült a kutatóknak igazolniuk, azaz mi történik velünk, ha sokkal kevesebb kávét iszunk a nap folyamán.

Sokan azt gondolják, hogy a kávé segíthet a stresszes helyzetekben. Ez nem igaz, mivel épphogy fokozza a szorongásszintet. Minél több kávét iszunk meg napközben, annál feszültebbek és idegesebbek leszünk, és még a heves szívdobogásérzet is megkeserítheti az életünket.

A kávé gazdag forrása a koffeinnek, amely energiát biztosít az emberi szervezet számára, de csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk. A túl sok koffein éberré tesz bennünket, ez pedig gátja lehet a nyugodt éjszakai pihenésnek. Délután már egyáltalán ne igyunk kávét, ha éjszaka mély alvásra vágyunk.

A nők gyakran küzdenek mellfájdalommal, amely mögött egészen ártalmatlan dolgok is állhatnak. Sok nő számolt be a tapasztalatairól a kávéfogyasztással kapcsolatban. Többen érezték úgy, hogy a sok kávé, koffein mellfájdalmat váltott ki, de miután lecsökkentették a napi adagot, az emlőfájdalmuk is megszűnt.

A koffein, pontosabban a túl sok koffein a bőrnek sem tesz jót, ugyanis jelentősen lecsökkenti a bőr kollagéntermelését. Ez pedig gyorsabban öregíti a bőrt, illetve petyhüdtté és ráncossá teszi azt.

A függőség az agyban dől el. A koffein is egy stimuláns, egy függőséget okozó szer, amely jelentősen megváltoztatja az agy kémiáját. Csakúgy, mint más függőséget okozó szernél, a koffeinnél is igaz: minél többet iszunk belőle, annál többre van szükségünk, hogy érezzük a pozitív hatásait.

Tápanyagokra, azaz vitaminokra és ásványi anyagokra mindenkinek szüksége van. Azonban ha túl sok kávét iszunk egy nap, akkor ezek a tápanyagok nem tudnak kellőképpen hasznosulni.