Menü Bezárás

Van, ahol már 14. havi nyugdíjat is fizetnek!

De nem jár mindenkinek!

Lengyelországban idén is kifizetik a minimálnyugdíjjal egyenlő, vagyis 115 300 forintnak megfelelő összegű 14. havi nyugdíjat, az erről szóló törvényt jóváhagyta a szenátus.

A szejmben (alsóházban) már május végén megszavazott és a szenátusi jóváhagyás után most az államfő elé kerülő javaslatot a 100 fős szenátusban 51-en támogatták, 42-en ellenezték.

A bruttó 1338 zloty (115 300 forint) támogatás azoknak a nyugdíjasoknak jár, akiknek a havi nyugdíja alacsonyabb bruttó 2900 zlotynál (mintegy 250 ezer forintnál). Ide tartozik a nyugdíjasok többsége, mintegy 7,7 millió ember.

Az említett küszöb átlépése esetén arányosan kevesebb járulék jár.

Összesen mintegy 9 millió nyugdíjas részesülhet majd a járulék teljes, illetve csökkentett formájában. A támogatás automatikusan, külön kérvény nélkül jár.

Az augusztus végén, valamint szeptemberben folyósítandó támogatást az úgynevezett szolidaritási alapból fizetik ki. Az alapot a legmagasabb jövedelmű állampolgárokra 2019-ben kivetett különadóból finanszírozzák.

A 14. havi nyugdíjat először tavaly, egyszeri járulékként fizették ki Lengyelországban, a most elfogadott törvény is csak az idei évre vonatkozik.

Az országban 2019-ben bevezették a 13. havi nyugdíjat, amelynek összege szintén a minimálnyugdíjjal egyenlő. Ez a – szintén évente folyósítandó – támogatás minden nyugdíjasnak teljes összegben jár, függetlenül attól, milyen magas a havi járandósága.