Menü Bezárás

A macskák gyógyító ereje – így segítenek bennünket átvészelni a betegségeket

Nemcsak a kutyák jelenléte csempész derűt és örömet egy lakásba. Ez a cicákra is vonatkozik – bár nehéz elképzelni az életet egy négylábúval például egy panellakásban, befogadni egy macskát több előnnyel szolgál, mint azt gondolnád.

A kutatók szoros összefüggést találtak a cicaimádók és azok élettartama között. Más szavakkal, egy macska szeretete képes meghosszabbítani az ember életét. A tanulmányokból az is kiderül, kevés a valószínűsége, hogy szívinfarktust szenvedsz el, amennyiben cicát tartasz a lakásban. Erre a megállapításra jutott dr. Adnan Qureschi és csapata – írja a Bestjive.com internetes oldal.

Az állattartás pozitív hatásait többen is vizsgálták, és valamennyien arra a következtetésre jutottak, hogy azok az emberek, akiknek van házi kedvencük – főként cicájuk –, kevésbé vannak kitéve a stressznek, a depressziónak és a szív-érrendszeri betegségeknek. Mi több, gondoskodni egy macskáról terápiás jellegű, a cicák ugyanis képesek enyhíteni a betegségek tüneteit, ezáltal pedig a gondozóik állapotán jelentős javulást is eredményeznek.

A gyógyítók már ősidők óta a hangok erejét használják a munkájuk során. Úgy hiszik, hogy bizonyos frekvenciák vagy ütemek különböző gyógyítóerővel rendelkeznek a testre nézve. Erre alapszik az az elv is, miszerint a cicák igenis képesek a betegségek gyógyítására – a dorombolásukkal.

Amikor a macska dorombol, endorfinok szabadulnak fel a testében, ez a jelenség pedig az emberekre is érvényes. Hallani ezt a „zörgő” hangot annyit tesz, hogy tudat alatt (is) megnyugszunk, elmúlik a stressz, csökken a vérnyomásunk, és könnyebben megbirkózunk a betegségekkel.

A dorombolás valahová 25 és 140 hertz közé tehető. Ez a frekvencia pedig bizonyítottan gyógyító hatással bír, főként a törésekre és a sebekre, illetve javítja az ízületek és inak állapotát. A macskák tehát képesek felgyorsítani a felépülést a törések és ízületi problémák esetében, a csontrák kialakulása pedig egy cica mellett elég ritkán fordul elő. És mindez a „banális” dorombolásnak tudható be.

A kutatások arra is fényt derítettek, hogy ez a „zörgő” hang segít a légzési zavarok leküzdésében, és azoknak az embereknek, akik cicát tartanak, könnyebb, jobb a légzésük. A cicák dorombolása a migrénes fejfájást is csillapítják – támasztják alá az eredmények.