Menü Bezárás

A pirítós kenyér ajánlott gyomorrontás és epekő ellen! De vajon mennyit szabad belőle fogyasztani?

Egy szelet vajas pirítós, egy csésze citromos teával a leghidegebb téli napok rossz kedvét is képes feledtetni. Ha inkább mogyoróvaj párti vagy, akkor a reggeli kávé, vagy egy csésze kakaó is tökéletes választás lehet mellé.

Számos diétában nem szavaznak bizalmat a kenyérnek, de néha azért szüksége van rá a szervezetnek. Mindig válassz jó minőségű, teljes kiőrlésű búzából készült, ha lehet, akkor kovászos kenyeret. Egy-két szelet pirítva időnként nem árt! Biztosítja a szükséges rostokat, szénhidrátokat, hamar jóllakottságérzéssel tölt el, sok hasznos tápanyag van benne, és megakadályozza a vércukorszint-ingadozást.

A legegészségesebb természetesen a házi kenyér, de ha nincs lehetőséged rá, hogy otthon süss, akkor vásárlás előtt mindig alaposan ellenőrizd az összetevők listáját.

A kenyeret nem szabad túl sokáig, magas hőmérsékleten (120 Celsius fok felett) pirítani, mert megszenesedhet, és ez hosszú távon igen káros. A kenyérben is megtalálható akrilamid egy vízben jól oldódó, szerves vegyület, amely akkor alakul ki, amikor szénhidrát-tartalmú ételt sokáig magas hőfoknak teszünk ki, vagyis hevítjük, sütjük, pirítjuk, grillezzük.

Állatkísérletek során kiderült, hogy az akrilamid génmutációt és rákot is okozhat. Éppen ezért ajánlott a kenyeret inkább aranysárgára pirítani, mint sötét barnára.

Hány kalóriája van a pirítósban?

Ugyanannyi kalória van benne, mint a “nyers” kenyérben. A szárítás során csökken a kenyér víztartalma, és súlya, de tápanyag- és kalóriatartalma nem változik.

Hizlal a kenyér? Nem, ha a megfelelő típust választod!

Egy szelet pirítós táplálkozási szempontból megegyezik egy frissen sült szelet kenyérrel. A pirítós azonban sokkal könnyebben emészthető és nem okoz puffadást, ezért például epebetegség esetén inkább ebben a formában ajánlják fogyasztásra a szakértők.

Cukorbetegeknek is ajánlott, ugyanis a pirítás által csökken a glikémiás index, ami egy igen fontos szempont a vércukorszint kiegyensúlyozása érdekében.

A pirítóst gyakran ajánlják azok számára, akik gyomorrontással vagy ételmérgezéssel küzdenek. Ilyenkor még hasznos lehet a pirítóson kívül banánt, rizst és almapürét vagy almát fogyasztani.

Hányinger és hányás esetén: egy kevés vajas pirítós hasznos lehet ilyen esetekben is.

Energiaforrás: a pirítós alacsony glikémiás keményítőt tartalmaz, így tökéletes energiaforrás, és nem túl magas a kalóriatartalma. Remek választás lehet reggelire, hiszen ez a nap legfontosabb étkezése.