Menü Bezárás

A pszichológusok szerint azok a párok, akik hetente kétszer látják egymást, szorosabb kapcsolatban állnak egymással

A pszichológusok szerint azok a párok, akik hetente kétszer randiznak, szorosabb kapcsolatot alakítanak ki egymással.

Ha úgy érzed, hogy végre megtaláltad az igazit, valószínűleg legszívesebben minden idődet vele töltenéd. Nos, a tudomány másképp vélekedik erről: eszerint bőven elég, ha heti két alkalommal találkoztok, és e mögött olyan okok rejlenek, amikre talán nem is gondolsz, miközben a gyomrodban repdeső pillangókkal vagy elfoglalva.

Lássuk, mit mond a pszichológia a romantikus kapcsolatok „ütemtervéről”, és mi segíthet abban, hogy tartósabb kapcsolatot alakíts ki valakivel.

1. Megakadályozza a mesterséges kötődés kialakulását

Scott Carroll, pszichiáter és a Don’t Settle: How to Marry the Man You Were Meant For című könyv szerzője, kiemelten fontosnak tartja, hogy a kapcsolat elején mindössze heti két alkalommal találkozzunk a választottunkkal.

Carroll szerint a túl gyakori találkozások akár szorongáshoz is vezethetnek, ami problémákat okozhat és tönkreteheti a potenciálisan jó kapcsolatot. Ezenkívül az is lehet, hogy belekényszeríted magadat egy egészségtelen kapcsolatba, mivel elvakít az érzelmi kötődés.

Ha hagysz magadnak egy kis időt a randevúk között, tisztább képet alkothatsz egy új kapcsolatról.

2. Segít megőrizni a személyes teret

Dr. Terri Orbuch professzor The Early Years of Marriage Project című tanulmánya szerint a válások aránya magasabb azoknál a pároknál, akiknek problémájuk van a személyes terük behatárolásával és tiszteletben tartásával, mint a boldogtalan házasságban élő pároknál, vagy azoknál, akiknek a fizikai intimitással akadnak gondjaik.

Ha szeretnéd elkötelezni magadat egy hosszú távú kapcsolatban, fontos, hogy úgy élhesd a magánéletedet, ahogy te szeretnéd. Egy párkapcsolatban meg kell őrizned a saját egyéniségedet és szabadságodat, ahelyett, hogy túlságosan a másik félre támaszkodnál. Ahhoz, hogy ezt elérhesd, fontos, hogy időt szánj önmagadra, és tarts néhány nap szünetet az együttlétben, különösen, ha még csak most ismerkedsz a pároddal.

3. Több időtök jut arra, hogy jobban megismerjétek egymást

Nem kell belerohannod egy olyan kapcsolatba, amiben sülve-főve, a nap 24 órájában együtt vagytok, ahhoz, hogy jobban megismerj valakit, vagy kialakuljon köztetek a kötődés. Ha valóban egymásnak vagytok teremtve, az a legjobb, ha ellazultok, és egyszerűen élvezitek az együtt töltött időt.

Ne feledd, ha minden jól megy, egy egész élet áll előttetek. Ezért nem érdemes azzal tönkretenni a kapcsolatotok legszebb napjait, hogy máris a jövő miatt aggódtok.

Seth Meyers pszichológus szerint, ha a párok elegendő időt szánnak arra, hogy megismerjék egymás igazi énjét, minimalizálhatják a lehetséges szívfájdalmat, és mivel több idejük van gondolkodni, jobban mérlegelik a kapcsolatukat.

4. Lehetővé teszi, hogy baráti kapcsolatot építsetek

Egy 2014-ben végzett pszichológiai kutatás azt mutatja, hogy azok a párok, akik „közeli barátoknak” tekintik egymást, jobb kapcsolatot ápolnak, mint azok, akik úgy gondolnak egymásra, mint „lelki társakra”. Lehet, hogy ez nem hangzik olyan romantikusan, de ha előbb személyes, baráti kapcsolat alakul ki köztetek, az elősegítheti az egész életen át tartó kapcsolatot. Ha találkozol valaki igazán különlegessel, próbáld meg lassabban megismerni.

Seth Meyers szerint: „A legjobb módja annak, hogy megvédjünk egy új kapcsolatot, ha óvatosak vagyunk, és nem találkozunk túl gyakran. Ha például megismerkedsz egy új, potenciális baráttal, valószínűleg nem sieted el a dolgot, és nem találkozol heti több alkalommal is az illetővel. Miért lenne ez másképp egy romantikus kapcsolat esetében?”