Menü Bezárás

Gondolta volna, hogy ennyi mindenre jó a puliszka?

A kukoricalisztből készült kásás ételt, a puliszkát sokan kedvelik, mivel könnyű, kalóriaszegény étel. Egy erdélyi szász közmondás szerint, aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék. Valószínűleg kevesebben tudják azonban, hogy a puliszka megfázásra, epekövek kezelésére is jó, nagyböjt idején ideális választás, hisz egészséges hatásai miatt a bélrendszer barátjaként tekintenek rá a szakemberek.

puliszka

A máj és a belek működését kiválóan elősegítő puliszkát sokáig a szegények eledelének tekintették, mivel olcsón és könnyen előállítható. A legfrissebb kutatások szerint azon amerikai indián törzsek tagjai, akik rendszeresen fogyasztottak kukoricát főtt, vagy nyers formában, sokkal hosszabb életkilátással rendelkeztek, mint azok, akiknek hiányzott a kukorica az étrendjükből.

A kukoricaszemek aracin- és palmitinsav származékot tartalmaznak, amelyek rendkívül fontosak a szervezet egészséges működéséhez. Ezek a savak könnyedén felszívódnak a belekben, a nélkül, hogy jelentős mértékű kémiai reakciókat váltanának ki, a véráramba jutva pedig megtisztítják a vért a toxikus elemektől. Méregtelenítő hatásának köszönhetően megkönnyíti a májműködést, és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak kukoricát, a májbetegségek aránya 10-szer kisebb, mint azok esetében, ahol egyáltalán, vagy csak ritkán iktatják étrendünkbe a kukoricát.

Endokrinológusok szerint a napi rendszeres kukoricafogyasztás 60 százalékkal csökkenti a pajzsmirigy nem megfelelő működése miatt jelentkező mentális betegségek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor szabályozza a vércukorszintet, ezért cukorbetegek számára különösen ajánlott. Csökkenti a koleszterin mennyiségét a vérben, az érelmeszesedés és a szívinfarktus esélyét is. A puliszka jótékony hatással van a szexuális funkciókra, különösen a nők esetében. Román kutatók igazolták, hogy a Bran-Rucăr régióban, ahol jóval több puliszkát fogyasztanak az emberek, a 65 év feletti nők 9 százaléka esetén erős petefészek aktivitás mutatkozott, és a szexuális aktivitás felső határa 72 év utánra tolódott.

A puliszka kenyérrel szemben négyszer kevesebb kalóriát tartalmaz, így kiváló kenyérhelyettesítő, nem hizlal. Kutatások kimutatták, hogy azok esetében, akik rendszeresen fogyasztanak kukoricát, számottevően csökken a pajzsmirigy rendellenességei miatt kialakuló betegségek esélye, de a kukorica a reuma, a cukorbetegség, az erős menstruációs vérzés, a vesekő és a májgyulladás ellen is használ.

A puliszka elkészítésének számos módját őrzi a hagyomány. A kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy tej mennyiségétől függően a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. Ehető köretként (az erdélyi magyarok például csirkepaprikás mellé, a románok töltött káposzta mellé), juhtúróval rétegesen összerakva, tehéntúróval-tejföllel ízesítve. A Dél-Alföldön édesen, cukorral, fahéjjal és szentjánoskenyérrel, egyes területeken lekvárral, esetleg pirított morzsával is fogyasztják. Vidéken nem késsel, hanem cérnával szeletelik.

Tudta, hogy?
– 100 gramm kukoricaliszt 351 kalóriát, és 100 gramm pufulec (puffasztott kukoricapehely) 520 kalóriát tartalmaz?
– a puliszkát tökéletesen lehet szeletelni, ha a kés pengéjét megnedvesítjük?
– nem csomósodik meg a puliszka, ha a lisztet a forró vízbe való öntés előtt hideg vízzel locsoljuk meg?
– a vaníliacukor is lehet a tökéletes puliszka titka?
– a puliszka nem hizlal, de tejföllel, túróval fogyasztva ugyanolyan hatása van, mint egy kiadós vacsorának? Fogyókúra esetén a puliszkát joghurttal és tehéntúróval ajánlott fogyasztani.

Puliszka diéta:
– reggeli: forró puliszka, lágy tojással és tejjel
– ebéd: a megszokott étkek, a kenyeret viszont helyettesítsük puliszkával
– vacsora: puliszka aludttejjel vagy joghurttal