Menü Bezárás

A válás 7 olyan előnye a gyermeki szemszögből, amely idáig talán eszedbe sem jutott

Nem biztos, hogy a válás annyira rossz dolog, mint amilyennek képzeljük. Valójában, legalább hét olyan esetet tudunk mutatni, amelyben senki sem húzza a rövidebbet, sőt…

A gyermekek a szülők külön költözésének a legnagyobb vesztesei, azonban szükséges tanulópénz ez a számukra. Az apa és az anya tudatos közreműködése pedig megkönnyítheti számukra a tranzit periódust. Mindent meg lehet szokni, amennyiben pozitívan találják az újdonságot, a gyermekek pedig aránylag könnyen adaptálódnak a biztonságos és nyugodt környezethez.

Itt van hét ilyen különleges gyermeki szempont, amely pozitív hatással lehet a személyiségfejlődésre, ha a felnőttek tudatosan hozzájárulnak ehhez:

1. Amint a szülők megbeszélték a problémáikat és a válás csendben és nyugodtan megy végbe, a gyermekek nem érzik úgy, hogy terhet jelentenek, illetve a felnőttek stresszforrását sem cipelik tovább lelkiekben.

2. A testvérek a bajban elkezdenek ösztönösen többet törődni egymással, elterelni egymás figyelmét, a nagyobbak kiszolgálni és szeretgetni a kisebbeket. A fiatalabbak az idősebb testvéreik figyelmére és szeretetére szorulnak. Közelebb hozza őket egymáshoz minden értelemben.

3. A nagyobbacskák megtanulják, mit jelent egy egészséges partnerkapcsolat, az összetartás és a válás. Ők ugyanúgy megsínylik a történetet, de közben figyelnek és tanulnak. A helyes viselkedésminta és a következetesség mutatása éppoly fontos most is, mint bármikor máskor. Hadd tanulja meg a gyerek, miként kezelje a problémákat nyugodt vérmérséklettel.

4. Az elválsz szülők gyermeke empatikusabbá válik a többiekkel szemben. Minél több megpróbáltatás ér egy fiatalt 18 éves kora előtt, annál érzékenyebbé és figyelmesebbé válik a környezetével szemben. Ráadásul fejlődik az emberismerete is

5. Azokban az esetekben, amikor a válás közben a szülők folyamatosan kommunikálnak egymással és az utódokkal, a gyerekek kommunikációs és kapcsolatteremtő képessége is fejlődik a problémamegoldó készség mellett.

6. Pontosan azért, mert kicsi korukban megannyi új szituációban kellett megállják a helyüket, az elvált szülők gyermeke agilisabban oldanak meg bármilyen váratlan szituációt. A belevaló apródokból bátrabb és sikeresebb felnőttek válhatnak.

7. A megosztott felügyeletnek is van pozitív hatása, hiszen több minőségi időt töltenek a szülők a gyermekkel kettesben. Ha odafigyelnek erre, megerősödhet a kapcsolatuk a csemetével.