Menü Bezárás

Az orvos, aki megtanít helyesen táplálkozni: „A normális testsúly az egészségünk legerősebb aduásza.”

Román dietetikus szakorvos és egyetemi oktató, dr. Magdalena Moroşanu árulja el, mit jelent valóban egészségesen táplálkozni. A doktornő, aki egyébként egy táplálkozásszakértő- és diabétesz-klinika igazgatója is, részletesen beszél napjaink egyik legvitatottabb témájáról.

„Az egészséges táplálkozás elve az egészséges testsúly iránti vágyból fakad – ezt kellene mi mindannyian szem előtt tartanunk. Ez azt jelenti, hogy a magasságunk függvényében egy bizonyos testtömeggel kell rendelkeznünk. A szervezetünk csak akkor működhet rendesen és teljesíthet 100%-ban, ha ezt az optimális testsúlyt sikerül megtartanunk.” – indítja beszédét az orvosnő.

„Amikor átlépjük a magasságunknak megfelelő ideális testsúlyt, a testünk már erőlködik. A normális testsúly az egészségünk legerősebb aduásza. Tehát nem az a legfontosabb, mennyit eszünk, hanem ez a magasság-testsúly arány, amiről beszéltem.

Ahhoz, hogy egészségesen táplálkozzunk, az alapoknál kell kezdenünk, azaz naponta háromszor kell étkeznünk – reggel, délben és este. A táplálék másfél-két órát ül a gyomorban. Amikor kiürül, a gyomor ismét savat kezd el termelni, ilyenkor jó pár falatot magunkhoz venni – tízóraira, uzsonnára. A harapnivalóknak ez a szerepük, hogy általuk kerüljön valami a gyomorba.

Végeredményben, egészségesen táplálkozni annyit jelent, hogy naponta tartsuk be a három főétkezést, közöttük pedig harapjunk valamit, amit én csalókának nevezek, vagyis eszel is meg nem is, csak épp legyen valami a gyomrodban.” – folytatja dr. Moroşanu.

A legfontosabb kérdés: mennyi étel kerüljön a tányérra ahhoz, hogy megőrizzük az ideális testsúlyunkat?

„Fontos mérlegelnünk az elfogyasztott ételek minősége és kalóriatartalma között. Az emberi test ugyanis egy bizonyos alapelv szerint működik: minden egyes lenyelt plusz-kalória, melyre a szervezetnek nincs szüksége, automatikusan zsírrá alakul. Tehát a kalóriákban rejlik a normális testsúly megőrzése. Mi azonban nem tudhatjuk, pontosan mennyire van szükségünk. Minket ugyanis az evés élvezete vezérel. Ez az élvezet pedig arra késztet bennünket, hogy folyamatosan túllépjük a határt, ha a kalóriákról van szó, és a gond az, hogy nem is realizáljuk, nem tudatosul ez bennünk. Folyton rohanunk, és egyáltalán nem jó így étkeznünk.” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Mit jelent helyesen étkezni?

„Ha leülsz az asztal mellé, ne nézd közben a televíziót, ne számítógépezz, ne olvass, ne csinálj semmi mást, csak étkezz. Gondolj az ételre és arra, hogy eszel. A nagyszüleinknek volt egy okos mondása: az asztal mellett nem beszélünk. Ebben a mondatban pedig minden benne van, ami a helyes táplálkozást illeti.

Mindig azt az elvet vallottam, hogy ha elmagyarázom, írószerrel a kezemben, mit szabad ennie egy cukorbetegnek, jobban megért engem. Ahhoz, hogy meggyőződjek róla, valóban megértett, első nap megkértem, írja le mindazt, ami megmaradt neki a tegnapi beszélgetésünkből. Boldogan állapítottam meg, hogy a betegek tényleg értik, mit szabad nekik enni, és mit nem. (…) Húsz évembe telt, míg kézzelfogható eredményét láttam a munkámnak. Amióta megvan a cukorbeteg-klinikám, kizárólag a komplikációk és cukorkóma megelőzésére fókuszálok.” – árulja el dr. Moroşanu.

A helytelen táplálkozás idővel súlyos következményekhez vezet: jön előbb a cukorbetegség, aztán az érrendszeri problémák, majd a szövődményeik – bénulás, érszűkület, végtag-amputáció, idegrendszeri zavarok, gyomor-bajok, szívproblémák, sőt még infarktus is.

Szóval ne tekintsük hóbortnak a kalóriaszámlálást, és nem kell rögtön a legextrémebb diétákra rákattanni. Mindössze annyi a dolgunk, hogy figyeljünk oda a testünkre, és amikor eszünk, tudatosan tegyük. A gyomrunk pontosan tudja, mikor van tele, csupán meg kell tanulnunk rá hallgatni.