Menü Bezárás

Egy bölcs példázat, hogyan viselkedj azokkal, akik sértegetnek!

“Tiszteletben kell tartani és figyelembe kell venni mások véleményét. Mint az időjárást. De nem kell több energiát fektetni bele.” – Ismeretlen szerző.

Biztos te is találkoztál már olyan személlyel, aki szándékosan próbált megbántani, és ez nagyon rosszul esett. A támadásokat sokkal könnyebb kezelni és elviselni, ha tudod, hogy hogyan reagálj rájuk.

Ez a bölcs példázat segítségedre lesz a következőkben!

A bölcs öregember és a városlakók története

Az ókorban élt egy bölcs, aki bejárta a világot. Segítette a szegényeket és megbántottakat, bölcs tanácsokat adott azoknak, akik a véleményét kérték. Minden városban, ahol csak megfordult voltak hálás és lelkes csodálói.

Egy nap az öregember úgy döntött, hogy visszatér szülővárosába, ahol már hosszú ideje nem járt. De a helyiek nem fogadták jól. Azt kiabálták:

– Menj oda, ahonnan jöttél! Hol voltál az elmúlt években, amíg mi keményen dolgoztunk?

– Te egy csavargó vagy! – kiáltotta valaki.

–Tolvaj! Biztos becsületes emberektől lopsz, és abból élsz!

– Tolvaj! Iszákos!

De az öregember semmilyen módon nem reagált ezekre a szavakra. Nyugodtan sétált tovább az utcán az elhagyott házához.

Egy fiatal férfi futott utána, és megkérdezte:

– Miért nem válaszol nekik? Tudom, hogy te egy bölcs ember vagy, és ezek a rossz szavak csak hamis rágalmak!

– Gyere velem, szeretnék mutatni neked valamit – mondta az öreg a férfinak.

Behívta a házába, és egy régi ládából elővett néhány régi kopott ruhát.

– Vedd fel őket – mondta az öreg a fiatalembernek.

Az pedig felháborodva kiáltotta:

– Nincs szükségem ezekre a rongyokra! Nem vagyok koldus!

– Látod – mondta nyugodtan az öreg. – Nem vagy hajlandó viselni ezeket a régi és kopott ruhákat, mert pontosan tudod, hogy nem érdemled meg őket. Pontosan ezért nem veszem magamra én sem az ártó szavakat, mert tudom, hogy igazából nem rólam szólnak. Te magad döntöd el, hogy “mit veszel magadra”, és mit nem.

A gonosz csak abban a személyben van, aki megpróbál megbántani.

Tanulság: nem érdemes mindent a szívünkre venni, amit hallunk. Gondolatainkért és érzelmeinkért is épp olyan felelősek vagyunk, mint cselekedeteinkért. Rajtunk múlik, hogy egész életünkben hordozzuk-e terheinket, vagy eldobjuk őket, és továbbmegyünk. Gonosz és féltékeny emberek mindig is voltak, vannak és lesznek. Minél sikeresebb valaki, annál több rosszakarója akad. Nem érdemes velük vitatkozni vagy bocsánatot kérni.

Néha nehéz nem reagálni a sértésekre, különösen a meg nem érdemeltekre. De van egy titok. Nem kell kibírnod, és összeszorított fogakkal mindent lenyelni, mert akkor a düh fog elpusztítani. Annyi az egész, hogy meg kell érteni, hogy azok az emberek, akik sértegetnek, boldogtalanok. Képzeld el, mennyire unalmas az életük, ha egyetlen szórakozásuk az, hogy másokat sértegessenek.

Ne engedd, hogy ezek az energia vámpírok “belőled” táplálkozzanak. Bármi is történik, mosolyogj szélesen, és próbálj mindent humorral kezelni.