Menü Bezárás

Emlékszel még a Regőczy–Sallay kettősre? (videó)

Beszéltek a közöttük lévő érzelmi kapcsolatról is.Kevés ember van az országban, akinek ne mondana semmit a hetvenes évek leghíresebb jégtáncpárosának, a Regőczy–Sallay kettősnek a neve. Regőczy Krisztina 1967-től versenyzett Sallay Andrással, pályafutásuk csúcsát 1980-ban a Lake Placid-i téli olimpián szerzett ezüstérem, valamint a dortmundi világbajnokságon szerzett aranyérem jelentette.

Abban az időben, amikor elkezdtek párosban műkorcsolyázni, még hatalmas dolog volt, hogy egy tinédzser fiú legálisan megfoghatta egy nála két évvel fiatalabb kislány kezét. A világbajnoki aranyig jutó kettős aztán 16 éven át elválaszthatatlan maradt.

Bár Sallay András szerint a kölcsönös vonzalom nélkül lehetetlenség magas szinten művelni a jégtáncot, mégsem házasodtak össze, de ezt egyikük sem bánja.

Az 1980-as Lake Placid-i téli olimpián szerzett ezüstöt a mai napig elcsalt aranyéremnek nevezik a világsajtóban. A politika keményen beleszólt a sportba, és a szovjet kettőst hozták ki győztesnek.

De szinte az egész világ a Regőczy–Sallay kettőssel rokonszenvezett, őket tekintették az igazi győzteseknek, sokkal inkább a középpontba kerültek, mintha nyertek volna. Visszanézve a felvételeket egyértelmű: elvették tőlük az aranyat.

Regőczy Krisztina (Budapest, 1955. április 19.) olimpiai ezüstérmes, világbajnok műkorcsolyázó, sportvezető.

1961-től a Budapesti Petőfi, illetve a BSE (Budapest Sport Egyesület) műkorcsolyázója volt. Kezdetben egyéni műkorcsolyázásban, majd 1967-től Sallay Andrással jégtáncban versenyzett. 1970-től 1980-ig szerepeltek a magyar válogatottban. 1974-től valamennyi világ- és Európa-bajnokságon az első hat között végeztek. Pályafutásuk csúcsára 1980-ban érkeztek, amikor a Lake Placid-i téli olimpián ezüstérmesek, a dortmundi világbajnokságon aranyérmesek lettek. Amatőr pályafutásukat világbajnoki győzelmük után fejezték be.

1980-tól Sallay Andrással az amerikai Ice Follies és a Holiday on Ice jégrevü jégtáncosaként turnézott az Egyesült Államokban és Kanadában. 1984-ben történt visszavonulása után Bostonban jégtánciskolát nyitott, illetve Európában nemzetközi edzőtáborokat szervezett. Budapesten edzőként a magyar utánpótlás nevelésével is foglalkozott. 1996-tól a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) edzői bizottságának elnöke és jégtánc szakbizottságának vezetője lett. 1999-ben Budapesten Tornászda és Szépségház néven fitneszszalont nyitott. 2009-től a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja, valamint a szervezet Nők a sportban bizottságának vezetője. 2010 októberében kinevezték a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség műkorcsolya, a jégtánc és a szinkronkorcsolya szakági sportigazgatójának.

Vélemény, hozzászólás?