Menü Bezárás

Mennyi vízre is van szükségünk tulajdonképpen? – Szakértő: “Vannak, akik sosem szomjasak”!

A szakértő szerint sok ember nem is érzi a szomjúságot.

Mennyi vizet ajánlott elfogyasztani egy nap? A mítosz, hogy 8 pohár vizet kell meginni egy nap, megdőlni látszik! Az igazság az, hogy a vízivás nagyon egyénfüggő, figyelembe kell venni olyan tényezőket, mint pl. a nem, az életkor, a környezeti feltételek, a hőmérséklet, a fizikai aktivitás, és az étrend!

Egyes elméletek szerint késő, ha valaki szomjas, hiszen a szomjúságérzet az már a vészjelzés, ezt meg kell előzni! Egy másik árulkodó jel lehet a sötét színű vizelet, ami azt jelzi, hogy itt az ideje inni. Testedzés közben is, ha szomjúságérzet fog el, igyunk, hiszen ilyenkor többet izzadunk, és több víz távozik a szervezetünkből.

“Sokan úgy tartják, hogy naponta két liter vizet meg kell inni legalább, én annak a híve vagyok, hogy akkor kell inni, amikor szomjasak vagyunk” – állítja Mihaela Bilic táplálkozás szakértő.

Természetesen naponta hidratálni kell a testet, de nem szabad erőltetni a vízivást. Vannak, akik soha nem éreznek szomjúságot, ők nem izzadnak, és az anyagcseréjük is lassabb, ezért nem kívánják a vizet.

Ha egy ilyen személy kényszerít magába napi 2 liter vizet, akkor felpuffad és kényelmetlenül fogja érezni magát, a vesék pedig nagyon leterhelődnek, hiszen meg kell küzdjenek a felesleges folyadékkal, amelyre semmi szüksége a szervezetnek – állítja a szakember.

Arra is rámutat, hogy az összes élelmiszer, kivéve az olajok, tartalmaznak vizet, elsősorban a zöldségekre és a gyümölcsökre hívta fel a figyelmet. Ha levest, tejet, joghurtot, kávét, teát, fagylaltot fogyasztunk, akkor is vizet viszünk be a szervezetünkbe.

Igyunk meg naponta 2-3 csésze vizet, egyet-egyet a főétkezések után, és máris elegendő lesz a napi folyadékbevitelünk – véli a szakember.

Vélemény, hozzászólás?