Menü Bezárás

Fontos tudni: 7 tünet, ami gluténérzékenységre utalhat!

Jobb, ha tudod, ez a 7 tünet gluténérzékenységre utal!

A glutént csendes gyilkosként is szokták emlegetni, hiszen a gyulladási folyamat beindítása és fenntartása által alattomosan rombolja a testet. Azok akik gluténintoleranciában szenvednek, egyáltalán nem fogyaszthatnak glutén tartalmú élelmiszereket.

A diétás életmódot betartani nem könnyű, de nem is lehetetlen. Ha valaki az alábbi tüneteket észleli magán, mindenképp keressen fel egy szakembert a pontos diagnózis felállítása érdekében.

1. Emésztési problémák

Ha gyakran küzdesz hányingerrel, puffadással, étvágytalansággal, székrekedéssel, hasfájással, akkor lehetséges, hogy a glutén tartalmú élelmiszerek a hibásak. A világ lakosságának 10-15% irritábilis bélszindrómával küzd, ez a betegség pedig olyan személyeknél alakul ki, akik érzékenyek a gluténra.

2. Hirtelen súlyváltozás

A gluténérzékenység hirtelen elhízást, de fogyást is eredményezhet. A felborult anyagcsere és az állandó gyulladások miatt az érintettek megmagyarázhatatlan súlyingadozással szembesülnek.

3. A hormonális egyensúly megbomlása

Közvetlen összefüggés van a hormonális rendellenességek és a gluténintolerancia között, ennek következtében az alváshiánytól a menstruációs ciklus felborulásáig számos problémával kell számoljanak az érintettek. A gluténintolerancia a legnagyobb problémát a pubertás korban, a várandós nőknél, vagy a menopauza idején okozhatja.

4. Idegrendszeri problémák

A koncentrációs képesség csökkenése, depressziós tünetek, szorongás, álmatlanság, állandó fáradtság, ingerlékenység jellemezheti azokat a személyeket, akik gluténintoleranciával küzdenek. Egy nemrég közzétett tanulmány szerint a gluténintoleranciában szenvedő emberek hajlamosabbak a migrénes fejfájásra. A glutén tartalmú élelmiszerek elfogyasztása után kb. fél órával fejfájás alakulhat ki.

5. Fogproblémák

A gluténintoleranciában szenvedő személyek esetében az ásványi anyagok, mint például a kalcium kevésbé szívódnak fel. Ennek következtében különböző fogproblémák, mint a szuvasodás, nyálkahártya problémák, afták, fekélyek, fogínyproblémák, fogérzékenység alakulhat ki. Ha megfelelően ápolod a fogaid, és mégis problémákkal küzdesz, lehetséges, hogy gluténintoleranciával kell szembenézned.

6.Vashiány, vérszegénység

Fáradtság, gyengeség, aluszékonyság, sápadtság, fejfájás, bőrfájdalom, nyálkahártya-, és ízületi gyulladás jellemzi a vashiányos állapotot, mely a gluténintolerancia jele is lehet. A betegség következtében a vas nem tud megfelelően felszívódni, ezért alakul ki a hiányállapot.

7. Autoimmun betegségek

Sok gluténintoleranciás ember szenved különböző autoimmun betegségtől. A gluténintolerancia is egy autoimmun betegség, az immunrendszer a saját sejtjeit támadja meg, miután a glutén bejut a szervezetbe.

Mit kell tenned, ha a fenti tüneteket észleled magadon?

1. Fordulj szakemberhez egy gluténteszt elvégzése érdekében. A teszt előtt iktasd ki az étrendedből a glutén tartalmú élelmiszereket, mivel ezek befolyásolhatják a teszt pontosságát.

2. Iktasd ki a gluténtartalmú élelmiszereket az étrendedből. Ilyen a:

  • búza;
  • rozs;
  • liszt;
  • búzadara;

Mindig ellenőrizd az élelmiszerek címkéjét, csak azokat fogyaszd, amelyek gluténmentesek.