Menü Bezárás

Így neveld, és ismét virágot hoz orchideád! Új tennivalókat is mutatok!

Az én fehér lepkeorchideám pár hete jelezte, hamarosan gyönyörködhetek virágaiban. Íme, néhány fontos lépés, hogy a te növényeid is virágba boruljon!

Az, hogy milyen a lakhelye kulcsfontosságú. Úgy tapasztaltam, a nem tűző napos, de világos élőhely a legjobb neki. Sőt, van egy olyan nézet, hogy ha az éjszakákat hűvösebb helyen töltheti, nagyobb eséllyel kezd el bimbózni. Nyilván ezt nagyon nehéz elérni, de szerintem az is jó, ha az ablakból hűvösebb levegő áramlik  a lepkeorchidea környezetében. (persze ne érje huzat, mert az nehezen viseli). Az én orchideám, pedig egyenesen törekszik virágszárával a hideg ablaküveg felé.

Az orchideák locsolására számtalan remek ötletet létezik. Jó alulról öntözni, még jobb, ha hetente egyszer felülről és több adagban locsolod. Így a gyökér környezte alaposan átnedvesedik. Alatta sose maradjon fél óránál tovább víz, a gyökereit így védheted meg a pusztulástól. Nagyon szeret átlátszó műanyag cserépben élni, mert a fény jó a gyökereinek is. Pontosan ezért kedveli azt, ha nem kaspó, csupán egy tálka (vagy kavicságy) van alatta.

Lágy víz legyen az, amivel öntözöl!

A 60% körüli páratartalomra figyelj, a szomszédos növényeket spricceld meg, ha szükséges. Ám az orchideád levelét és virágát sose érje víz. A tápoldatot csakis a nekik szánt szerből adj. így télen elég 3-4 hetente egyszer.

A lepkeorchideák legtöbbször januárban már hozzák bimbóikat. Amennyiben nálad már virágzik akkor ne változtass azon, ahogy eddig ápoltad. Tény, a legtöbb orchidea rövidebb-hosszabb pihenőidőt tart két virágzás között. Javaslom, fordíts nagy figyelmet az orchideák gondozására, meglátod, azt sok-sok virággal hálálják majd meg.