Menü Bezárás

Lábaink 6 figyelmeztető jelzése, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

A szervezetünk mindig tudatja velünk, ha valami nincs rendben. Van, amikor egyből észrevesszük ezeket a jeleket, mert látványos változásokról van szó, viszont vannak olyanok is, amelyeket csak akkor értünk meg igazán, ha igazán ismerjük saját testünket. Egyik ilyen feltérképezetlen terület lehet a lábunk.

„Lábunk sokkal többet tesz értünk, minthogy elvisz egyik pontból a másikba. Nagyon gyors és pontos képet adhat a szervezetünk teljes állapotáról. Jelezhetik, ha több tápanyagra van szükségünk, de azt is tudtunkra adhatják, ha valamilyen betegség üti fel a fejét a szervezetben.” – vallja Danette May szakértő.

A továbbiakban a lábainkon tapasztalható jelekről fogunk beszélgetni:

1. Szőrtelen lábak és lábujjak

A legtöbb nő akár ölni is tudna egy sima, szőrszálmentes lábért. Viszont kevesen tudják azt, hogy a szőrtelen láb a rossz vérkeringés egyik jele lehet, ugyanis ha a vér nem megfelelőképpen kering a szervezetben, akkor annak prioritási sorrendet kell felállítson, hogy melyek azok a szervek, ahol elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vérellátás, és melyek azok a területek, ahol megengedhető ha kevesebb vér jut, és ilyen esetekben a szőrszálak elhullnak.

2. Bevágó lábujjkörmök

Sokan nem szentelnek elegendő figyelmet a lábujjkörmeikre. A lábujjak lehetnek ezerféle formájúak, de a rajtuk található bevágó köröm vérszegénységre, vas túltermelésre (hemochrimatosis), Raynaud-kórra (amely befolyásolja az ujjak és lábukkal vérellátását) és jó pár autoimmunbetegségre utalhat. Vas hiányában a szervezet kimerül, legyengül és légzési problémák jelentkeznek. A vérszegénység már önmagában is veszélyes lehet, ezért nem árt ellenőrizni körmeinket.

3. Hideg lábak

Folyton hidegek a lábaid, még a legmelegebb nyári napokon is? Ezáltal a lábad azt próbálja üzenni, hogy a pajzsmirigy működéseddel valami gond van. Ugyanakkor rossz vérkeringés jele is lehet, hiszen nem jut elegendő vér a lábaidba, ezért hidegek folyton.

4. Sárga lábkörmök

A lábujjkörmök színe megegyező kell legyen a kezeden található körmök színével. Az elsárgásodott lábujjkörmöket legtöbbször gombás elfertőződések okozzák. Gombás fertőzést szinte bárhonnan összeszedhetsz: medence, zuhanyzó, nem megfelelően tisztított cipő. Szerencsére mára már könnyen kikezelhető, hiszen számos gombaölő ecsetelő létezik. Viszont vannak bizonyos esetek, amikor nem gombásodás áll a sárga körmök hátterében, hanem olyan komolyabb problémák, mint nyiroködéma, pikkelysömör, reumás ízületi gyulladás és tüdőbetegségek.

5. Zsibbadás

A zsibbadás sosem jelent jót. A lábak zsibbadása jelentkezhet idegroncsolódásból, de a cukorbetegek esetében gyakoribb jelenség, ezért nekik ajánlott jobban odafigyelniük erre.

6. Érdes bőr

Ha az érdes bőr a lábujjak környékén jelentkezik pajzsmirigy problémákra enged következtetni, de ugyanakkor lábgombásodás jele is lehet. Azért is érdemes a pajzsmirigy működésének zavarait figyelembe venni, mert hormonjai igencsak fontos szerepet töltenek be a szervezetben: befolyásolják az anyagcserét, a vérnyomást, az idegrendszer működését is.

Érdemes olykor odafigyelni a lábaink jelzéseire, mert elejét vehetjük számos problémának, a fentebb leírtakból pedig könnyebben fejthetjük meg melyek is lehetnek ezek a gondok.