Menü Bezárás

13 jel, hogy intelligensebb vagy, mint gondolnád

Kételkedsz a saját intelligenciaszintedben? Íme 13 jel, ami arra utal, hogy tévedsz. Biztos, hogy felfedezel legalább kettőt közülük, ami bizony rád is igaz.

1. Vettél zenei órákat

Számos tanulmány szerint, ha egy gyermek valamilyen zenei hangszeren tanul játszani, az segíti a fejlődését. Az egyik ilyen tanulmány azt állítja, ha a 4-6 éves gyerekek mindössze egy hónapig zenei órákat vesznek, akkor a tesztpontjaik jelentős mértékben megnőnek, s könnyebben megy a tanulás is számukra. Szóval, játszottál hegedűn, amikor gyermek voltál? Lehet, hogy ez az oka, hogy ma is olyan jól átlátod a dolgokat.

2. Te vagy a legidősebb testvér a családban

Egy érdekes kutatás szerint egy családban a legidősebb testvérnek magasabb az IQ-ja, mint a fiatalabb testvéreinek. Épp ezért az idősebbek gyakran kissé sikeresebbé válnak, mint a fiatalabbak.

3. Vékony alkat vagy

2006-ban egy szokatlan kutatás során derült fény egy igen érdekes kapcsolatra: minél nagyobb egy ember derékbősége, annál alacsonyabb szintű a kognitív képessége. A kutatás más pontjai szerint egy 11 éves gyermek, aki rossz eredményeket ér el a teszteken, nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos a 40-es éveire. Nagy valószínűséggel az okosabb diákok jobban tanulnak, jobban szeretnének teljesíteni, s az egészségükre is jobban oda fognak figyelni.

4. Anyatejjel etettek kiskorodban

A brit és új-zélandi tudósok körülbelül 3000 gyermeket tanulmányoztak, s az eredményekből kiderül, hogy azok, akiket kiskorukban anyatejjel etettek, majdnem 7 ponttal többet értek el az IQ-teszteken, mint azok, akiket nem. Ám ez csak azokra vonatkozik, akik rendelkeznek egy bizonyos génnel (ez a gén azokban is jelen van, akiket nem anyatejjel etettek.) A pontos mechanizmus, ami meghatározza a gén és a szoptatás közötti kapcsolatot még nem ismert.

5. Gyerekként szerettél olvasni

Vannak olvasással kapcsolatos emlékeid, ha visszatekintesz a fiatalkorodra? Nagy esély van rá, hogy igazán okos vagy, ha már pelenkás korodban kialakult a könyvek iránti szereteted. A kutatás egyik részében 2000 ikerpárt tanulmányoztak, s az eredményekből kiderült, hogy azok a kisgyermekek, akik hamarabb tanultak meg olvasni, a későbbiekben is jobb pontszámokat értek el a tesztjeiken. A tanulmány szerzői szerint, ha egy gyermek korán el kezd olvasni, azzal fejleszti a verbális és nonverbális képességeit is.

6. Balkezes vagy

Vannak olyan adatok, melyek szerint a bűnözők között igen nagy számban vannak jelen a balkezesek. A szakértők még nem tudták megmagyarázni a különös jelenség okát. Másrészről a legfrissebb kutatások szerint a balkezes emberek hajlamosak a divergens gondolkodásmódra – a gondolkodás egy olyan kreatív módja, mely segít a problémák és feladatok megoldásában. A balkezesek gyakran találékonyabbak, és tudják, hogyan jöjjenek ki jól a bonyolult helyzetekből is. Nos, ez a nagy intelligenciaszint egyik jele?

7. Gyakran aggódsz

Egyre több és több tanulmány bizonyítja, hogy a gyakran aggódó emberek intelligensebbek, mint azok, akik nem izgatják magukat mindenen. Ennek lehetséges oka, hogy mindig gondolkoznak a cselekedeteiknek a következményein, épp ezért azon vannak, hogy minden a lehető legjobban alakuljon számukra.

8. Magas vagy

Egy a Princetoni Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy a magas gyermekek jobban tanulnak, mint társaik, sőt felnőttkorukban is több pénzt keresnek. Szóval húzd ki magad! Hidd el, büszke lehetsz a magasságodra!

9. Jó a humorérzéked

A humorérzék és a magas intelligenciaszint összefügg. Egy kutatás során 400 diákkal végeztettek el egy intelligencia tesztet, ami után pedig mesékből kellett vicces jeleneteket felidézniük. Kitalálod kiknek jutott eszébe mókásabb jelenet?

10. Kíváncsi vagy

Az egyik londoni egyetem üzleti pszichológiai professzora arra a következtetésre jutott, hogy a kíváncsiság az intelligens emberek egyik igen fontos tulajdonsága. A kíváncsi embereknek sokkal finomabb a gondolkodásmódjuk, hosszú távon pedig érdeklik őket az új dolgok felfedezése és a saját maguk fejlesztése.

11. Törekedsz a tökéletesre

Az okos emberek gyakran maximalisták. Soha nincsenek igazán megelégedve azzal, ahogy épp a dolgok állnak. Ha sportolnak, biztosan több időt fognak gyakorlással tölteni csak azért, hogy ők legyenek a legjobb játékosok. Ha pedig nincsenek megelégedve a kinézetükkel, akár az egész ruhatárukat lecserélik vagy változtatnak az ápolási szokásaikon csak, hogy tökéletesen nézzenek ki. Az egész életük egy nagy munkafolyamat.

12. Egy igazi éjszakai bagoly vagy

Viccesen hangzik, de mint kiderült, azoknak az embereknek, akik szeretnek éjszakánként sokáig fennmaradni, általánosságban nagyobb az intelligenciaszintjük, mint a korán kelőknek. Nem épp egy természet adta képesség, hogy egyesek éjszaka is tudnak dolgozni és kreatívak. A tudósok ezért jutottak arra a következtetésre, hogy az intelligens emberek azért bújnak későn ágyba, mert a képességeik határait próbálják tágítani. Bárcsak egy kicsi alvással is túlbírnánk élni!

13. Csúnyán írsz

A kreatív rendetlenség fogalmát már réges-rég meghatározták, sőt mára már egy kutatás is bizonyította, hogy ez a kreatív természet egyik „hajtóereje.” A csúnya kézírás is egy jel, hogy az a személy bizony rendkívül kreatív.