Menü Bezárás

Mennyi vizet kell inni, ha fogyni szeretnél? 2 liter nem elég!

A víz nem segíti a kalóriák elégetését, viszont, mivel csillapítja az éhségérzetet és támogatja az edzéshez szükséges energiatartalékokat, elősegíti a testsúlycsökkenést.

Mennyi vizet kell inni, ha fogyni szeretnél? 2 liter nem elég!

A napi 2 liter víz viszont nem elegendő a plusz kilók elleni küzdelemhez! A legújabb tanulmányok szerint nemtől függően 3,7 liter, illetve 2,7 litert kell legalább elfogyasztani, ha fogyni szeretnénk!

Mennyi vizet kell inni a fogyáshoz?

Naponta 3,7 litert a férfiaknak, és 2,7 litert pedig a nőknek. Egyesek számára soknak tűnhet ez a napi ajánlott vízmennyiség, de vannak olyan tényezők, amelyeket még figyelembe kell venni, mint például a fizikai aktivitás, a környezeti hőmérséklet, és az étrend.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a minimális ajánlott vízmennyiség férfiaknak 3,7 liter, nőknek 2,7 liter.

Ez a mennyiség azonban nem kizárólag a vízre vonatkozik, hanem a vízben gazdag ételekre, gyümölcsökre, zöldségekre, gyümölcslevekre, levesekre, teákra stb.

Nagyon magas víztartalmú gyümölcsök: dinnye, uborka, paradicsom, ananász, őszibarack, szőlő, eper stb. Ha egy nap nem tudunk elegendő vizet meginni, akkor fogyasszunk magas víztartalmú gyümölcsöket, amelyek kompenzálják a szervezet folyadékhiányát.

A szervezet vízigénye egyénenként eltérő, különösen bizonyos tényezők függvényében, mint például a fizikai aktivitás mértéke, a környezet, a hőmérséklet, az általános egészségi állapot vagy az étrend.

A Mayo Clinic szakemberei szerint a nagy teljesítményű sportolóknak a fent ajánlott mennyiségnél is több vizet kell inniuk, mert sokat izzadnak, és a szervezetnek szüksége van a folyadék egyensúlyának helyreállítására.

Számukra az elektrolit alapú italok fogyasztása is javasolt, az izzadtság következtében elvesztett ásványianyag-tartalékok helyreállítása érdekében.

A meleg, magas páratartalmú környezetben élők esetében a vízmennyiség növelése is javasolt. A nyári kánikula is rossz hatással van a szervezet folyadékraktáraira, ezért ilyenkor ajánlott a bőséges vízfogyasztás.

Azok a személyek, akik naponta, rendszeresen fogyasztanak gyümölcsöt és zöldséget, nem kötelesek napi 3,7, illetve 2,7 liter vizet meginni, mivel ezekben az élelmiszerekben víz található. Ilyen helyzetekben 2 liter víz, esetleg kevesebb is elegendő.

Hogyan segít a víz a fogyásban?

A víz létfontosságú elem, amely nélkül nem élhetünk. De ez az esszenciális folyadék hatással van a közérzetre és a testalkatra is. A víz segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, energiát ad egy edzés során.

Éhségérzet esetén először ajánlott egy nagy pohár vizet elfogyasztani, és utána feltenni a kérdést, hogy valóban éhesek voltunk, vagy csak szomjasak, netalán csak unatkoztunk.

Gyakran előfordul, hogy az éhségérzetet összekeverik a szomjúsággal – a Polycystic Kidney Disease Foundation szerint az emberek körülbelül 40%-a összetéveszti ezeket az érzéseket, ezért javasolt minden alkalommal elvégezni ezt a gyakorlatot, amikor azt érezzük, hogy valamit csak úgy rágcsálnánk az irodában.

A Harvard kutatói szerint egy pohár víz étkezés közben segít abban, hogy kevesebbet együnk, de mégis jóllakottnak érezzük magunkat. Annak érdekében, hogy elegendő vizet igyunk az irodában, mindig tartsunk kéznél egy üveg vizet, és rendszeresen töltsük újra. Forrás