Menü Bezárás

Miért nem szabad elmosogatni a forró serpenyőt hideg vízzel?

A forró edényt soha ne tegyük hideg folyó víz alá a tisztításkor. A forróról hidegre történő gyors átmenet termikus sokkot okoz, és idővel rontja az edényünk anyagának minőségét, függetlenül attól, hogy miből készült.

A magyarázat az All-Clad és a Calphalon szakértőitől származik: “Ha egy forró serpenyőt hideg víz alá helyezünk, termikus sokk léphet fel, ami károsítja az adott edényt.” – mondta a Calphalon fejlesztőcsoportjának képviselője a HuffPost-nak.

“A serpenyő hőmérsékletének gyors csökkentésével deformációk és repedések léphetnek fel. Ha deformáció lép fel, az edény alja egyenetlenné válik, és billegni fog a tűzhelyen.

A deformáción túl meleg és hideg részek is kialakulhatnak, melyek a benne sütött ételek egyenetlen és nem megfelelő hőkezelését eredményheti. Javasoljuk, hogy az edényeket mosogatás előtt hagyjuk lehűlni, és csak ezt követően jöhet a tisztításuk.” – mondja a szakember.

A szakértők hozzátették: “A fémek meleg hatására kiterjednek, és lehűlve zsugorodnak. Ezeket a jelenségeket hőtágulásnak és összehúzódásnak nevezzük.”

A tágulás túl kicsi ahhoz, hogy szabad szemmel láthassuk, de ez a fémek fontos jellemzője, amelyre a főzés során oda kell figyelnünk. A megoldás? Nagyon egyszerű: hagyjuk, hogy a forró serpenyő szobahőmérsékletre hűljön le, és csak ez után mosogassuk el.

“Ha hagyjuk lassan kihűlni, akkor problémamentesen visszatér eredeti állapotába, és elkerüljük az edény minőségének romlását.” – mondják a szakértők.