Menü Bezárás

Ne gyógyszeres, inkább gyógynövényes ládika legyen otthon

Természetesen jó, ha alapvető gyógyszerek is vannak otthon, azonban sok esetben sokkal többet ér, ha gyógynövényekkel orvosoljuk a problémáinkat, hiszen ezek használata, fogyasztása során jóval kevesebb mellékhatással kell számolnunk, és ekkor sem minden esetben.

A gyógynövények nem okoznak függőséget, hacsak azt nem nevezzük annak, hogy a pozitív hatásaikat megtapasztalva a jövőben is sokféle egészségi panaszt ezeknek a növényeknek a segítségével szeretnénk majd orvosolni. Nézzünk is néhány olyan gyógynövényt, amelyekre minden esetben számíthatunk, és nagyon sokat segíthetnek, hogy csökkenjenek vagy megszűnjenek a panaszaink.

A menta frissítő és élénkítő hatással rendelkezik. Nemcsak az illata, hanem az íze is nagyon kellemes. A menta elsősorban a gyomor- és bélrendszeri rendellenességek enyhítésében lehet a segítségünkre. A menta nagy mennyiségben tartalmaz mentol nevű vegyületet, amelynek hatására több epe termelődhet, ez pedig abban segít, hogy az étel gyorsabban megemésztődjön. A gyógynövény csökkenti a koleszterinszintet is és fokozza a vér áramlását.

A fokhagymát ne csak télen fogyasszuk, hiszen minden évszakban nagyon hatékony a fertőzések megelőzésében és azok leküzdésében. A gyógynövény gazdag forrása a növényi vegyületeknek, a fitokemikáliáknak, amelyek aktívan részt vesznek a magas vérnyomás csökkentésében és minimalizálják az esélyét, hogy az erekben elzáródások alakuljanak ki.

A bazsalikomnak is nagyon finom és kellemes az illata. Gazdag forrása az eugenolnak és rozmarinsavnak. Ezek az anyagok fokozni tudják a szervezetben a szerotonintermelést, amely pedig aktívan részt vesz a hangulat szabályozásában. Ezért se lepődjünk meg, ha a bazsalikom elfogyasztását követően sokkal jobb lesz a kedvünk. A bazsalikom rendszeres fogyasztásával csökkenhet a szervezetben a kortizolszint, ami viszont azt eredményezi, hogy kevésbé leszünk stresszesek és idegesek.

A gyömbért egyre többen kedvelik hazánkban is. A legtöbben gyomor- és emésztési panaszok esetén fordulnak hozzá, hiszen csillapítja az émelygést és a hányingert is. A gyömbérnek van még egy nagyon pozitív tulajdonsága, mégpedig az, hogy fokozza a szervezetben a vér áramlását és így csökkentheti a magas vérnyomást is. Forrás